Aplicação de revestimento comestível a base de quitosana em brócolis minimamente processado

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.creatorAraújo, Vânia Ribeiro de-
Data de aceite: dc.date.accessioned2016-03-21T11:33:47Z-
Data de aceite: dc.date.accessioned2017-03-17T14:45:59Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2016-03-21T11:33:47Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2017-03-17T14:45:59Z-
Data de envio: dc.date.issued2015-06-24-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/4893-
???dc.identifier.citation???: dc.identifier.citationAraújo, Vânia Ribeiro de. Aplicação de revestimento comestível a base de quitosana em brócolis minimamente processado. 2015. 35 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2015.pt_BR
Fonte: dc.identifier.urihttp://www.educapes.capes.gov.br/handlecapes/173053-
Resumo: dc.description.abstractMinimal processament offers convenience to a wide variety of vegetables such as broccoli. However, cutting and slicing operations cause tissue damage that increase susceptibility to microbiological contamination and respiration rate. Edible coatings based on biopolymers have been studied in order to assist the conservation of fresh-cut vegetables. This study aimed to apply chitosan based edible coating in minimally processed broccoli and evaluate their shelf-life during 10 days of refrigerated storage. Physicochemical and microbiological analyses such as color, pH, weight loss, ascorbic acid content, mesophilic and molds and yeasts count were performed. The minimally processed broccoli coated with chitosan showed less weight loss and higher ascorbic acid content, in addition to inhibit the growth of molds and yeasts. The results of this work suggest that chitosan has great potential to be applied as edible coating on minimally processed vegetables in commercial scale.pt_BR
Publicador: dc.publisherUniversidade Tecnológica Federal do Paranápt_BR
Direitos: dc.rightsopenAccesspt_BR
Palavras-chave: dc.subjectBrócolopt_BR
Palavras-chave: dc.subjectBiopolímerospt_BR
Palavras-chave: dc.subjectVitamina Cpt_BR
Palavras-chave: dc.subjectBroccolipt_BR
Palavras-chave: dc.subjectBiopolymerspt_BR
Palavras-chave: dc.subjectVitamin Cpt_BR
Título: dc.titleAplicação de revestimento comestível a base de quitosana em brócolis minimamente processadopt_BR
Tipo de arquivo: dc.typeoutropt_BR
Aparece nas coleções:Repositorio Institucional da UTFPR - RIUT

Não existem arquivos associados a este item.