Fermentação acética: abordando transformações químicas e bioquímicas

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???dc.contributor.advisor???: dc.contributor.advisorCunha, Mário Antônio Alves da-
Autor(es): dc.contributor.authorIvanov, Raphael Coelli-
Data de aceite: dc.date.accessioned2012-05-28T16:30:16Z-
Data de aceite: dc.date.accessioned2017-03-17T13:40:21Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2012-05-28T16:30:16Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2017-03-17T13:40:21Z-
Data de envio: dc.date.issued2012-05-28-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/343-
???dc.identifier.citation???: dc.identifier.citationIVANOV, Raphael Coelli. Fermentação acética: abordando transformações químicas e bioquímicas. 2011. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2011.pt_BR
Fonte: dc.identifier.urihttp://www.educapes.capes.gov.br/handlecapes/166979-
Resumo: dc.description.abstractThis work delineated the creation of experimental descriptive and a toolkit for development of fruit vinegar having as its central theme the acetic fermentation and its control processes. Were discussed theoretical concepts involved in alcoholic fermentation and acetic, addressing the historical aspect and emphasizing the importance of chemical and biochemical transformations involved in. Could the development of teaching materials with practical approach and simplified content of the discipline of school chemistry. The material deals with the themes developed acid-base titration, chemical stoichiometry and chemistry of fermentation and was established as a teaching tool to be used by teachers in the third year of high school for the establishment of content by academics.pt_BR
Palavras-chave: dc.subjectÁcido acéticopt_BR
Palavras-chave: dc.subjectVinagre - Fabricaçãopt_BR
Palavras-chave: dc.subjectFermentaçãopt_BR
Palavras-chave: dc.subjectQuímica (Ensino médio)pt_BR
Palavras-chave: dc.subjectAcetic acidpt_BR
Palavras-chave: dc.subjectVinegar - Manufacturingpt_BR
Palavras-chave: dc.subjectFermentationpt_BR
Palavras-chave: dc.subjectChemistry (High School)pt_BR
Título: dc.titleFermentação acética: abordando transformações químicas e bioquímicaspt_BR
Tipo de arquivo: dc.typeoutropt_BR
Aparece nas coleções:Repositorio Institucional da UTFPR - RIUT

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