Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.creator | Draeger, Cainara Lins | - |
Autor(es): dc.creator | Akutsu, Rita de Cássia Coelho de Almeida | - |
Autor(es): dc.creator | Oliveira, Karin Eleonora Sávio de | - |
Autor(es): dc.creator | Silva, Izabel Cristina Rodrigues da | - |
Autor(es): dc.creator | Botelho, Raquel Braz Assunção | - |
Autor(es): dc.creator | Zandonadi, Renata Puppin | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2024-10-23T15:41:55Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2024-10-23T15:41:55Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2019-06-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2019-06-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2019-04-05 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://repositorio.unb.br/handle/10482/34953 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | https://doi.org/10.3390/ijerph16071224 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/capes/889609 | - |
Descrição: dc.description | This study aimed to evaluate health professionals’ unhygienic practices and the stages of behaviour change in Brazilian public hospital restaurants. We evaluated all medium/large-sized public hospital restaurants (HRs) from the Brazilian Federal District (n = 9); a representative sample of 128 users). We evaluated the HRs’ physical structures, their consumers’ socio-demographic characteristics, their unhygienic practices, as well as the stages of behavioural change concerning unhygienic practices. All the HRs presented their menus for self-service distribution, so customers entered in lines to serve themselves. All the HRs had hand-wash sinks for customers; 77.8% offered antiseptic liquid soap; 33.3% offered alcohol gel; and 77.8% offered storage for professional accessories before serving food. Almost half (46.8%) of the customers did not sanitise their hands (with water and antiseptic soap and/or use of alcohol gel) immediately before serving, and 24.2% wore professional uniforms at HRs. Almost half (43.5%) of the customers spoke with each other in line while serving their plates and arranged the food on their plates with the serving utensils from the distribution counter. The declaration of behavioural change was inversely associated with the hygiene practices. Almost half of the individuals did not sanitize their hands; however, 90.4% declared “changed behaviour” when this contaminant practice was presented to them. We verified a high percentage of hygiene practices inconsistent with most of the customers´ answers about their stage of behaviour change. Based on the observations of this study, it is necessary for an awareness program to be developed that is focused on customers of HRs in order to reduce unhygienic practices. Also, it is important to promote new policies for proper hygiene practices in hospital restaurants. | - |
Formato: dc.format | application/pdf | - |
Publicador: dc.publisher | MDPI | - |
Direitos: dc.rights | Acesso Aberto | - |
Direitos: dc.rights | © 2019 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). | - |
Palavras-chave: dc.subject | Alimentos - contaminação | - |
Palavras-chave: dc.subject | Profissionais da saúde | - |
Palavras-chave: dc.subject | Higiene | - |
Palavras-chave: dc.subject | Restaurantes - hospitais | - |
Título: dc.title | Unhygienic practices of health professionals in Brazilian public hospital restaurants : an alert to promote new policies and hygiene practices in the hospitals | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional – UNB |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: