Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.creator | Alvarez, Florencia | - |
Autor(es): dc.creator | Correa, Lygia Fátima da Mata | - |
Autor(es): dc.creator | Araújo, Thalita Macedo | - |
Autor(es): dc.creator | Mota, Bruno Eduardo Fernandes | - |
Autor(es): dc.creator | Conceição, Luís Eduardo F. Ribeiro da | - |
Autor(es): dc.creator | Castro, Ieso de Miranda | - |
Autor(es): dc.creator | Brandão, Rogélio Lopes | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2019-11-06T13:36:04Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2019-11-06T13:36:04Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2016-01-06 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2016-01-06 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2014 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/5999 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/capes/559104 | - |
Descrição: dc.description | In cachaça production, the use of yeast cells as starters with predictable flocculation behavior facilitates the cell recovery at the end of each fermentation cycle. Therefore, the aim of this work was to explain the behavior of cachaça yeast strains in fermentation vats containing sugarcane through the determination of biochemical and molecular parameters associated with flocculation phenotypes. By analyzing thirteen cachaça yeast strains isolated from different distilleries, our results demonstrated that neither classic biochemical measurements (e.g., percentage of flocculation, EDTA sensitivity, cell surface hydrophobicity, and sugar residues on the cell wall) nor modern molecular approaches, such as polymerase chain reaction (PCR) and real-time PCR (q-PCR), were sufficient to distinctly classify the cachaça yeast strains according to their flocculation behavior. It seems that flocculation is indeed a strain-specific phenomenon that is difficult to explain and/or categorize by the available methodologies | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Direitos: dc.rights | O Periódico International Journal of Food Microbiology concede permissão para depósito deste artigo no Repositório Institucional da UFOP. Número da licença: 3732420669488 | - |
Palavras-chave: dc.subject | Saccharomyces cerevisiae | - |
Título: dc.title | Variable flocculation profiles of yeast strains isolated from cachaça distilleries. | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - UFOP |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: