Avaliação da atividade antioxidante da maca peruana (Lepidium meyenni Walp) em óleo de soja por métodos quimiométricos

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.creatorSoares, Daiane Ribeiro-
Data de aceite: dc.date.accessioned2016-03-18T16:02:07Z-
Data de aceite: dc.date.accessioned2017-03-17T14:46:03Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2016-03-18T16:02:07Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2017-03-17T14:46:03Z-
Data de envio: dc.date.issued2015-12-02-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/4885-
???dc.identifier.citation???: dc.identifier.citationSOARES, Daiane Ribeiro. Avaliação da atividade antioxidante da maca peruana (Lepidium meyenni Walp) em óleo de soja por métodos quimiométricos. 2015. 33 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2015.pt_BR
Fonte: dc.identifier.urihttp://www.educapes.capes.gov.br/handlecapes/173079-
Resumo: dc.description.abstractThe Peruvian Maca (Lepidium Meyenii Walp) is a food which is widely consumed around the Peruvian Andes and has been used in Brazil thanks to medicinal properties attributed by popular culture. Due to lack of information on this cultivar, it was proposed a study to evaluate the Peruvian Maca antioxidant potential. For this purpose, spectra were acquired in the visible and near infrared regions of soybean oil samples with and without addition of litter after heating at different temperatures. The results were evaluated by chemometric methods of Principal Component Analysis (PCA) and Multivariate Curve Resolution with Alternating Least Squares (MCR-ALS). In the proposed method , the first spectrum was obtained at a temperature of 25 °C is heated from 30 to 170 °C , to 10 ° C , being collected spectra at each temperature increment. The samples were analyzed in a spectrophotometer Vis- NIR (range from 400 to 2500nm). The results suggest that Maca inhibits the appearance of oxidation products , as evidenced when comparing the results obtained for the heated oil with and without addition of Maca.pt_BR
Publicador: dc.publisherUniversidade Tecnológica Federal do Paranápt_BR
Direitos: dc.rightsopenAccesspt_BR
Palavras-chave: dc.subjectTubérculo (Botânica)pt_BR
Palavras-chave: dc.subjectCrucíferapt_BR
Palavras-chave: dc.subjectAnálise de componentes principaispt_BR
Palavras-chave: dc.subjectÓleos vegetaispt_BR
Palavras-chave: dc.subjectAntioxidantespt_BR
Palavras-chave: dc.subjectTuberspt_BR
Palavras-chave: dc.subjectCruciferaept_BR
Palavras-chave: dc.subjectPrincipal components analysispt_BR
Palavras-chave: dc.subjectVegetable oilspt_BR
Palavras-chave: dc.subjectAntioxidantspt_BR
Título: dc.titleAvaliação da atividade antioxidante da maca peruana (Lepidium meyenni Walp) em óleo de soja por métodos quimiométricospt_BR
Tipo de arquivo: dc.typeoutropt_BR
Aparece nas coleções:Repositorio Institucional da UTFPR - RIUT

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