Modificação de amido de milho para formação de filmes plásticos

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.creatorSilva, Jéssica Fernanda da-
Data de aceite: dc.date.accessioned2016-03-21T12:22:20Z-
Data de aceite: dc.date.accessioned2017-03-17T14:46:00Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2016-03-21T12:22:20Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2017-03-17T14:46:00Z-
Data de envio: dc.date.issued2015-06-30-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/4896-
???dc.identifier.citation???: dc.identifier.citationSILVA, Jéssica Fernanda da. Modificação de amido de milho para formação de filmes plásticos. 2015. 39 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2015.pt_BR
Fonte: dc.identifier.urihttp://www.educapes.capes.gov.br/handlecapes/173061-
Resumo: dc.description.abstractSeveral studies have been reported about replacement of synthetic materials for biodegradable materials. In this work biodegradable films from acetylated starch and starch modified with thioglycolic acid were produced by casting technique, and their mechanical properties and antimicrobial activity were evaluated. Apart from have shown antifungal activity the films presented antimicrobial activity which was wellmarked against Escherichia coli, with halos from 9.6 to 15 mm, if compared to Staphylococcus aureus. In relation to tensile strength, the films with greater amount of acetylated starch (Control and F2) showed higher values. In the puncture test a lower value was observed for F1 formulation (6.9 N), because the presence of higher concentration of starch modified with thioglycolic acid. In this study it was possible to conclude that it is necessary more studies in order to optimize the formulation of the films to provide good mechanical properties associated with antimicrobial activity.pt_BR
Publicador: dc.publisherUniversidade Tecnológica Federal do Paranápt_BR
Direitos: dc.rightsopenAccesspt_BR
Palavras-chave: dc.subjectAmidopt_BR
Palavras-chave: dc.subjectAlimentos - Embalagempt_BR
Palavras-chave: dc.subjectBiopolímerospt_BR
Palavras-chave: dc.subjectStarchpt_BR
Palavras-chave: dc.subjectFood - Packagingpt_BR
Palavras-chave: dc.subjectBiopolymerspt_BR
Título: dc.titleModificação de amido de milho para formação de filmes plásticospt_BR
Tipo de arquivo: dc.typeoutropt_BR
Aparece nas coleções:Repositorio Institucional da UTFPR - RIUT

Não existem arquivos associados a este item.