Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
???dc.contributor.advisor???: dc.contributor.advisor | Bracht, Lívia | - |
Autor(es): dc.contributor.author | Santos, Samantha Nunes dos | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2014-09-08T17:13:27Z | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2017-03-17T14:40:34Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2014-09-08T17:13:27Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2017-03-17T14:40:34Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2014-09-08 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/2331 | - |
???dc.identifier.citation???: dc.identifier.citation | SANTOS, Samantha Nunes dos. Própolis como agente sanitizante para cheiro-verde minimamente processado. 2014. 30 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Campo Mourão, 2014. | pt_BR |
Fonte: dc.identifier.uri | http://www.educapes.capes.gov.br/handlecapes/171040 | - |
Resumo: dc.description.abstract | Minimally processed foods currently have been widely sought after by consumers looking for a good quality food , safe in the microbiological point of view and that meets your needs as practicality . Among them , a group has emerged , which are vegetables . A food that has been widely accepted by consumers is the smell - minimally processed green , it is a spice widely used in Brazilian cuisine but it has a very low shelf life . During processing of minimally processed foods one of the most important steps is the sanitization , which is key to reducing the microbiota of ensuring food quality and increased product shelf life . One of the most sanitizers used is sodium hypochlorite , but there has been some concern about its use to be considered a precursor in the formation of organic chloramines . The general objective of this work is the replacement of chlorine as a sanitizer for propolis, a natural product that has its known antimicrobial activity . For this microbiological mesophilic , psicotróficos and fungi were performed using samples treated with chlorine , water and propolis separately at intervals of 0.5 and 10 days after treatment. The results showed that propolis was effective in reducing mesophilic , psicotróficos microorganisms and fungi when compared with the results of the samples treated with water and chlorine. | pt_BR |
Palavras-chave: dc.subject | Alimentos - Manuseio | pt_BR |
Palavras-chave: dc.subject | Cloro | pt_BR |
Palavras-chave: dc.subject | Própole | pt_BR |
Palavras-chave: dc.subject | Food handling | pt_BR |
Palavras-chave: dc.subject | Chlorine | pt_BR |
Palavras-chave: dc.subject | Propolis | pt_BR |
Título: dc.title | Própolis como agente sanitizante para cheiro-verde minimamente processado | pt_BR |
Tipo de arquivo: dc.type | outro | pt_BR |
Aparece nas coleções: | Repositorio Institucional da UTFPR - RIUT |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: