Avaliação dos parâmetros físico-químicos e qualidade microbiológica de salsichas acondicionadas em diferentes embalagens

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MetadadosDescriçãoIdioma
???dc.contributor.advisor???: dc.contributor.advisorTonial, Ivane Benedetti-
???dc.contributor.advisor???: dc.contributor.advisorBravo, Claudia Eugênia Castro-
Autor(es): dc.contributor.authorBolzan, Maria Eduarda-
Autor(es): dc.contributor.authorSilva, Juliana da-
Data de aceite: dc.date.accessioned2013-08-23T17:53:02Z-
Data de aceite: dc.date.accessioned2017-03-17T14:05:10Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2013-08-23T17:53:02Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2017-03-17T14:05:10Z-
Data de envio: dc.date.issued2013-08-23-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/1161-
???dc.identifier.citation???: dc.identifier.citationBOLZAN, Maria Eduarda; SILVA, Juliana da. Avaliação dos parâmetros físico-químicos e qualidade microbiológica de salsichas acondicionadas em diferentes embalagens. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2012.pt_BR
Fonte: dc.identifier.urihttp://www.educapes.capes.gov.br/handlecapes/167936-
Resumo: dc.description.abstractThe meat products sausages have great prominence in the industry and has broad consumer population, it is attractive because of its low cost and easy preparation. These products are subject to microbial contamination, reducing their shelf life and can cause damage to the health of consumers. In order to evaluate the physical and chemical parameters for understanding the potential nutritional and still meet the microbiological quality by assessing the presence of total and fecal coliforms, collected samples of sausages marketed in the municipality of Francisco Beltran / PR packaged in different containers: vacuum and bulk. The results showed that in all microbiological samples are analyzed in accordance with the limits established by the legislation. As for physico-chemical parameters: moisture (35,99 at 39,85%), ash (3,68 at 4,09%), fat (16,08 at 22,09%), protein (12,22 at 14,66%), pH (5,42 at 6,36), nitrite (0,0082 at 0,0118g/100g), nitrate (0,0160 at 0,0249g/100g), sodium chloride (2,08 at 3,20%), water activity (0,93 at 0,94) and acidity (0,35 at 0,69%), the samples are within established limits, while the values of carbohydrate and caloric value were above the set.pt_BR
Palavras-chave: dc.subjectSalsichas - Francisco Beltrão (PR)pt_BR
Palavras-chave: dc.subjectAlimentos - Qualidadept_BR
Palavras-chave: dc.subjectAlimentos - Embalagenspt_BR
Palavras-chave: dc.subjectFrankfurters - Francisco Beltrão (PR)pt_BR
Palavras-chave: dc.subjectFood - Qualitypt_BR
Palavras-chave: dc.subjectFood - Packagingpt_BR
Título: dc.titleAvaliação dos parâmetros físico-químicos e qualidade microbiológica de salsichas acondicionadas em diferentes embalagenspt_BR
Tipo de arquivo: dc.typeoutropt_BR
Aparece nas coleções:Repositorio Institucional da UTFPR - RIUT

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