Estudo da interferência da sazonalidade na composição centesimal e qualidade microbiológica de queijos coloniais

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???dc.contributor.advisor???: dc.contributor.advisorBravo, Claudia Eugênia Castro-
Autor(es): dc.contributor.authorOliveira, Débora Francielly de-
Data de aceite: dc.date.accessioned2012-03-29T18:43:37Z-
Data de aceite: dc.date.accessioned2017-03-17T13:40:09Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2012-03-29T18:43:37Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2017-03-17T13:40:09Z-
Data de envio: dc.date.issued2012-03-29-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://repositorio.roca.utfpr.edu.br/jspui/handle/1/258-
???dc.identifier.citation???: dc.identifier.citationOLIVEIRA, Débora Francielly de. Estudo da interferência da sazonalidade na composição centesimal e qualidade microbiológica de queijos coloniais. 2011. 40 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) - Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2011.pt_BR
Fonte: dc.identifier.urihttp://www.educapes.capes.gov.br/handlecapes/166886-
Resumo: dc.description.abstractThis study aimed to verify the influence of each of the four seasons on the proximate composition of cheese colonial produced and marketed in southwest of Paraná, and to assess the microbiological quality of these cheeses. For this study 32 samples were collected colonial cheeses produced by four producers different. The cheeses were subjected to physical and chemical analysis for determination of moisture, ash, protein, total lipids and carbohydrates. To analyze the microbiological quality were evaluated the presence of Salmonella spp., Coliform count to 45 °C and Staphylococcus coagulase positive. The results of physicochemical parameters evaluated showed significant differences between the cheeses analyzed in the different seasons. It was shown how the proximate composition of the cheeses analyzed may have been influenced by seasonality, since the seasons affect the type of power supplied to the animal, which may reflect the of composition milk and therefore of cheese. The microbiological results showed that 50% of the brands of cheese were considered inappropriate for human consumption due to the presence of 45 °C Coliform above the limit allowed by law.pt_BR
???dc.description.sponsorship???: dc.description.sponsorshipFundação Araucáriapt_BR
Palavras-chave: dc.subjectQueijospt_BR
Palavras-chave: dc.subjectQueijo - Qualidade microbiológicapt_BR
Palavras-chave: dc.subjectCheesept_BR
Palavras-chave: dc.subjectCheese - Microbiological qualitypt_BR
Palavras-chave: dc.subjectCheese - Qualitypt_BR
Palavras-chave: dc.subjectSeasonalitypt_BR
Título: dc.titleEstudo da interferência da sazonalidade na composição centesimal e qualidade microbiológica de queijos coloniaispt_BR
Tipo de arquivo: dc.typeoutropt_BR
Aparece nas coleções:Repositorio Institucional da UTFPR - RIUT

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