
Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
| Metadados | Descrição | Idioma |
|---|---|---|
| Autor(es): dc.creator | Justiniano, Irene Carolina Sousa | - |
| Autor(es): dc.creator | Cordeiro, Matheus Santos | - |
| Autor(es): dc.creator | Coletro, Hillary Nascimento | - |
| Autor(es): dc.creator | Meireles, Adriana Lúcia | - |
| Autor(es): dc.creator | Mendonça, Raquel de Deus | - |
| Autor(es): dc.creator | Menezes, Mariana Carvalho de | - |
| Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T15:41:09Z | - |
| Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T15:41:09Z | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2025-03-06 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2023 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | https://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/19851 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | https://doi.org/10.1186/s12889-024-20523-8 | - |
| Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/capes/1021542 | - |
| Descrição: dc.description | Background: Changes to the food environment during the Covid-19 pandemic significantly influenced food acquisition and consumption, contributing to a higher prevalence of food insecurity. We assessed the perception of the food environment and its association with food insecurity in households of Brazilian schoolchildren during the Covid-19 pandemic. Methods: We conducted a cross-sectional telephone survey between March and May 2021 with adults (n = 475) responsible for purchasing and/or preparing food at the students’ homes aged between 6 months and 17 years enrolled in public school from two Brazilian municipalities. We assessed outcomes using the Brazilian Food Insecurity Scale (EBIA). We measured perceptions of the food environment by evaluating the perceived availability, price, and quality of fruits and vegetables (FV) and ultra-processed foods (UPF) sold in the neighbourhood. Results: The results indicate that 55.1% of respondents experienced mild food insecurity, and 14.5% experienced moderate or severe food insecurity. The perception of the ease of purchase (8.5% vs. 64.2%) and variety (78.9% vs. 57.9%) of UPF was higher at all levels of food security and insecurity compared to the same questions on FV. The level of food insecurity was associated with the perceived price of FV (p < 0.05). A negative perception of the quality (OR:1.92; CI:1.04–3.56) and the price of FV (OR:3.56; CI:1.41–8.98) were associated with moderate/severe food insecurity. Conclusions: The affordability of FV is important for food-insecure households. Social protection policies for vulnerable families are crucial interventions that can strengthen and promote healthier food environments with greater availability of fresh foods such as fruits and vegetables. | - |
| Formato: dc.format | application/pdf | - |
| Idioma: dc.language | en | - |
| Direitos: dc.rights | aberto | - |
| Direitos: dc.rights | This article is under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License, which permits any non-commercial use, sharing, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if you modifed the licensed material. You do not have permission under this licence to share adapted material derived from this article or parts of it. Fonte: PDF do artigo. | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Covid-19 | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Food insecurity | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Food environment | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Fruits and vegetables | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Ultra-processed foods | - |
| Título: dc.title | Perceptions of the neighbourhood food environment and food insecurity of families with children during the Covid‑19 pandemic. | - |
| Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - UFOP | |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: