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Metadados | Descrição | Idioma |
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Autor(es): dc.creator | Messias, Iracimara de Anchieta | - |
Autor(es): dc.creator | Nascimento, Adelaide | - |
Autor(es): dc.creator | Rocha, Raoni | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T15:16:01Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T15:16:01Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-03 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-03 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://www.repositorio.ufop.br/jspui/handle/123456789/16861 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | https://doi.org/10.1590/1806-9649-2022v29e10522 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/capes/1008506 | - |
Descrição: dc.description | This article presents an experience of a participative approach prior to the implementation of NR-36, which regulates work in meat and meat byproduct companies. Although the regulations provide for worker participation in the processes of implementing job rotation, they do not explain how to do it. This study was developed in 2017 in the livestock slaughtering sector of a company with 79 workers, using two complementary methods: systematic and analytical observation of the real work (totaling 32 hours of observation) in order to select the jobs that were primarily eligible for rotation, together with a survey of the workers' perception of the level of acceptance of rotation in the selected jobs. At first, 72% of the workers refused to accept the rotation. After inclusion and participation in the implementation process, 86% of the workers in the dirty area and 64% in the clean area agreed to the rotation. The advantages of rotation that most stood out included: the variability in work (30%), learning and gaining experience (40%), changes in movements (35%), and physical rest (32%). By contrast, the disadvantages included: the fear of accidents (30%) and the fear of change and of the unknown (25%). It can therefore be concluded that the participatory approach prior to changes in organizational design contributes to the understanding and perception of workers about the advantages and disadvantages of the rotation process, indicating improvements that comply with legal requirements. | - |
Descrição: dc.description | Este artigo apresenta experiência de abordagem participativa preliminar à implantação da NR-36, que regula o trabalho em empresas produtoras de carne e derivados. Apesar da normativa prever a participação do trabalhador nos processos de implantação de rodízio de postos, não esclarece como fazê-lo. O estudo foi desenvolvido em 2017, no setor de abate de bovinos com 79 trabalhadores, utilizando dois métodos complementares: observações sistemáticas e analíticas do trabalho real (totalizando 32 horas), para seleção dos postos elegíveis ao rodízio, e levantamento da percepção dos trabalhadores sobre o nível de aceitação de realização do rodízio nos postos selecionados. A princípio, 72% dos trabalhadores não aceitavam realizar o rodízio. Após a participação no processo de implantação, 86% dos trabalhadores da área suja e 64% da área limpa concordaram em realizar. Dentre as vantagens em realizar rodízio, a variabilidade no trabalho (30%), aprendizado e ganho de experiência (40%), mudanças de movimentos (35%) e descanso físico (32%) se destacam. Como desvantagens, sobressaem o medo de acidentes (30%) e o medo da mudança e do desconhecido (25%). Concluímos que a abordagem participativa contribui para a compreensão e percepção dos trabalhadores sobre as vantagens e desvantagens do rodízio, indicando melhoria dos processos no cumprimento das exigências legais. | - |
Formato: dc.format | application/pdf | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Direitos: dc.rights | aberto | - |
Direitos: dc.rights | This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited. Fonte: PDF do artigo. | - |
Palavras-chave: dc.subject | Participation | - |
Palavras-chave: dc.subject | Job rotation | - |
Palavras-chave: dc.subject | Slaughterhouse | - |
Palavras-chave: dc.subject | Legislação trabalhista | - |
Palavras-chave: dc.subject | Saúde do trabalhador | - |
Título: dc.title | Job rotation as a legal requirement : analysis of the participatory approach in acceptance and workers’ perception at a meatpacking plant. | - |
Título: dc.title | Rodízio de postos de trabalho como exigência legal : análise da abordagem participativa na aceitação e percepção de trabalhadores em frigorífico. | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - UFOP |
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