
Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
| Metadados | Descrição | Idioma |
|---|---|---|
| Autor(es): dc.creator | Costa, Bruna Vieira de Lima | - |
| Autor(es): dc.creator | Menezes, Mariana Carvalho de | - |
| Autor(es): dc.creator | Oliveira, Cláudia Di Lorenzo | - |
| Autor(es): dc.creator | Mingoti, Sueli Aparecida | - |
| Autor(es): dc.creator | Jaime, Patricia Constante | - |
| Autor(es): dc.creator | Caiaffa, Waleska Teixeira | - |
| Autor(es): dc.creator | Lopes, Aline Cristine Souza | - |
| Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T15:08:48Z | - |
| Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T15:08:48Z | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2023-03-13 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2023-03-13 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2019 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | http://www.repositorio.ufop.br/jspui/handle/123456789/16333 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | https://doi.org/10.1186/s12889-019-6975-y | - |
| Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/capes/1003459 | - |
| Descrição: dc.description | Background: The food environment can influence opportunities and barriers to food access. This study aimed to investigate whether access to healthy foods varies according to store types and the socioeconomic status of the users of the public health promotion program in Brazil, known as the Health Academy Program. Methods: A total of 18 Health Academy Program centers were selected via simple conglomerate sampling. Health Academy Program users living up to 1 km from the food stores were evaluated (n = 2831). Their socioeconomic status was investigated via face-to-face interviews. The food stores were audited through direct observation. Variables included the community nutrition environment (type and location) and consumer nutrition environment (healthy food store index, involving variables such as availability, variety, and advertising of healthy and unhealthy products). Multiple linear regression analysis was performed to examine the association between access to healthy foods, socioeconomic status, and food store type. Results: A total of 336 stores were investigated. The majority were specialty fruit and vegetable markets/stores or open-air food markets. Access to healthy food was only associated with the food store type. An increase of 1% in the availability of specialized fruits and vegetable markets or open-air food markets and supermarket raised healthy food store index values by 0.12 and 0.07, respectively. Conclusions: Public food supply policies aimed at improving the diet quality of the population and reducing inequality in access should prioritize the implementation of stores of better quality, such as specialty fruit and vegetable markets and open-air food markets. | - |
| Formato: dc.format | application/pdf | - |
| Idioma: dc.language | en | - |
| Direitos: dc.rights | aberto | - |
| Direitos: dc.rights | This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made. Fonte: o PDF do artigo. | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Commercial sectors | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Urban health | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Environment and public health | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Socioeconomic factors | - |
| Título: dc.title | Does access to healthy food vary according to socioeconomic status and to food store type? : an ecologic study. | - |
| Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - UFOP | |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: