Estudo da atividade antioxidante e antitumoral de biocompostos de macromicetos produzidos em fermentação submersa em co-cultivo

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Autor(es): dc.contributorNoseda, Miguel Daniel-
Autor(es): dc.contributorSoccol, Carlos Ricardo, 1953--
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Paraná. Setor de Tecnologia. Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Bioprocessos e Biotecnologia-
Autor(es): dc.creatorHabu, Sascha-
Data de aceite: dc.date.accessioned2019-08-22T00:45:29Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2019-08-22T00:45:29Z-
Data de envio: dc.date.issued2018-02-08-
Data de envio: dc.date.issued2018-02-08-
Data de envio: dc.date.issued2010-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/1884/25110-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/1884/25110-
Descrição: dc.descriptionOrientador : Prof. Dr. Carlos Ricardo Soccol-
Descrição: dc.descriptionCo-orientador : Prof. Dr. Miguel Noseda-
Descrição: dc.descriptionTese (doutorado) - Universidade Federal do Paraná, Setor de Tecnologia, Programa de Pós-Graduaçao em Processos Biotecnológicos. Defesa: Curitiba, 11/06/2010-
Descrição: dc.descriptionInclui referências-
Descrição: dc.descriptionÁrea de concentração: Biotecnologia agroalimentar-
Descrição: dc.descriptionAbstract: The antioxidant potential of mushrooms such as Agaricus brasiliensis, Cordyceps sinensis, Ganoderma lucidum and Grifola frondosa cultivated separately and in combination by submerged fermentation was investigated. The co-culture these species resulted in six combinations: A. brasiliensis + C. sinensis, A. brasiliensis + G. lucidum, A. brasiliensis + G. frondosa, C. sinensis + G. lucidum, C. sinensis + G. frondosa, . lucidum + G. frondosa. The submerged cultivation of mushrooms resulted in three biocompounds: ethanolic biomass extracts (EBE), fermented broth (BF) and exopolysaccharide (EPS). These compounds were evaluated for their antioxidant activity in different mechanisms: free radical scavenging capacity, inhibition of lipid peroxidation, reducing power, anion superoxide scavenging activity and total phenol compounds. DPPH capacity of biomass from G. lucidum + G. frondosa showed radical affect 79.742% } 1.72 and isolate culture of G. lucidum 79.097% } 3.629. These results are similar. The best result for the inhibition of lipid peroxidation s-carotene + linoleic acid systems was obtained with the ethanolic biomass extracts of A. brasiliensis + C. sinensis was 28.63% } 5.62 was the better results for inhibition of lipid peroxidation scarotene+ linoleic acid systems, but it is lower compared to controls. Reducing power activities showed results close to controls in most samples. A. brasiliensis + G. lucidum presented 127.58% } 2.4 for superoxide anion and 168.84 } 10.29 ƒÊg/mL Gallic Acid equivalent for quantify phenol compounds. The synergic submerged fermentation of mushrooms is alternative for obtaining natural compounds with antioxidant activity and similar effect to traditional substances.-
Formato: dc.format148f. : il., tabs.-
Formato: dc.formatapplication/pdf-
Formato: dc.formatapplication/pdf-
Relação: dc.relationDisponível em formato digital-
Palavras-chave: dc.subjectTeses-
Palavras-chave: dc.subjectFermentação-
Palavras-chave: dc.subjectCogumelos-
Palavras-chave: dc.subjectCompostos bioativos-
Palavras-chave: dc.subjectTecnologia química-
Título: dc.titleEstudo da atividade antioxidante e antitumoral de biocompostos de macromicetos produzidos em fermentação submersa em co-cultivo-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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