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Metadados | Descrição | Idioma |
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Autor(es): dc.contributor | Noseda, Miguel Daniel | - |
Autor(es): dc.contributor | Soccol, Carlos Ricardo, 1953- | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal do Paraná. Setor de Tecnologia. Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Bioprocessos e Biotecnologia | - |
Autor(es): dc.creator | Habu, Sascha | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2019-08-22T00:45:29Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2019-08-22T00:45:29Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2018-02-08 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2018-02-08 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2010 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/1884/25110 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/1884/25110 | - |
Descrição: dc.description | Orientador : Prof. Dr. Carlos Ricardo Soccol | - |
Descrição: dc.description | Co-orientador : Prof. Dr. Miguel Noseda | - |
Descrição: dc.description | Tese (doutorado) - Universidade Federal do Paraná, Setor de Tecnologia, Programa de Pós-Graduaçao em Processos Biotecnológicos. Defesa: Curitiba, 11/06/2010 | - |
Descrição: dc.description | Inclui referências | - |
Descrição: dc.description | Área de concentração: Biotecnologia agroalimentar | - |
Descrição: dc.description | Abstract: The antioxidant potential of mushrooms such as Agaricus brasiliensis, Cordyceps sinensis, Ganoderma lucidum and Grifola frondosa cultivated separately and in combination by submerged fermentation was investigated. The co-culture these species resulted in six combinations: A. brasiliensis + C. sinensis, A. brasiliensis + G. lucidum, A. brasiliensis + G. frondosa, C. sinensis + G. lucidum, C. sinensis + G. frondosa, . lucidum + G. frondosa. The submerged cultivation of mushrooms resulted in three biocompounds: ethanolic biomass extracts (EBE), fermented broth (BF) and exopolysaccharide (EPS). These compounds were evaluated for their antioxidant activity in different mechanisms: free radical scavenging capacity, inhibition of lipid peroxidation, reducing power, anion superoxide scavenging activity and total phenol compounds. DPPH capacity of biomass from G. lucidum + G. frondosa showed radical affect 79.742% } 1.72 and isolate culture of G. lucidum 79.097% } 3.629. These results are similar. The best result for the inhibition of lipid peroxidation s-carotene + linoleic acid systems was obtained with the ethanolic biomass extracts of A. brasiliensis + C. sinensis was 28.63% } 5.62 was the better results for inhibition of lipid peroxidation scarotene+ linoleic acid systems, but it is lower compared to controls. Reducing power activities showed results close to controls in most samples. A. brasiliensis + G. lucidum presented 127.58% } 2.4 for superoxide anion and 168.84 } 10.29 ƒÊg/mL Gallic Acid equivalent for quantify phenol compounds. The synergic submerged fermentation of mushrooms is alternative for obtaining natural compounds with antioxidant activity and similar effect to traditional substances. | - |
Formato: dc.format | 148f. : il., tabs. | - |
Formato: dc.format | application/pdf | - |
Formato: dc.format | application/pdf | - |
Relação: dc.relation | Disponível em formato digital | - |
Palavras-chave: dc.subject | Teses | - |
Palavras-chave: dc.subject | Fermentação | - |
Palavras-chave: dc.subject | Cogumelos | - |
Palavras-chave: dc.subject | Compostos bioativos | - |
Palavras-chave: dc.subject | Tecnologia química | - |
Título: dc.title | Estudo da atividade antioxidante e antitumoral de biocompostos de macromicetos produzidos em fermentação submersa em co-cultivo | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Rede Paraná Acervo |
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