Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidad del Desarrollo | - |
Autor(es): dc.contributor | University of Bío-Bío | - |
Autor(es): dc.contributor | University of Santiago de Chile | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.creator | Pinheiro Fernandes, Anna Christina | - |
Autor(es): dc.creator | Araneda Flores, Jacqueline | - |
Autor(es): dc.creator | Quintiliano Scarpelli Dourado, Daiana | - |
Autor(es): dc.creator | Pizarro Quevedo, Tito | - |
Autor(es): dc.creator | De Oliveira, Maria Rita Marques | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T17:02:43Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T17:02:43Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2025-04-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2025-01-31 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0318206 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | https://hdl.handle.net/11449/309892 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/309892 | - |
Descrição: dc.description | Introduction In Chile, the prevalence of overweight among schoolchildren over the age of 5 is approximately 50%, one of the highest in the Americas region. This is largely influenced by the presence of inadequate food environments, characterized by limited access to healthy foods and a high availability of highly processed foods (HPF). This study analyzes food consumption in Chilean schoolchildren and the association of this with the Chilean Dietary Guidelines Based on Foods (DGBF) and the HPF consumption. Material and methods The sample (1,094 schoolchildren) was obtained from the baseline of the FONDEF IT18I0016 project, in Santiago-Chile. Anthropometry and socioeconomic data were measured. Dietary intake was assessed using a validated semi-quantitative frequency survey featuring images of food groups aligned with DGBF, as well as HPF. All data were collected by trained professional nutritionists. Associations between dependent and independent variables, and potential confounding factors were calculated using logistic regression models with stepwise backward/forward. A p < 0.05 was accepted as significant, using Stata 16.0. Results Most of the students (54.1%) were with malnutrition by excess and 20.0% exhibited abdominal obesity. Twenty percent of the students met the recommended intake for DGBF (fruits, vegetables, fish, milk and dairy products, legumes, water) and less than 5% did not consume any HPF. Consuming some sub-groups of HPF in moderate quantities (either no consumption or occasional consumption) increases the likelihood of meeting DGBF: candies and sweets (OR: 0.72; p = 0.04), pies with or without filling (OR: 0.63; p = 0.01), and salted snacks (OR: 0.67; p = 0.02). Conclusion Our results contribute to reaffirm the need to enhance healthy food consumption among schoolchildren and to discourage the intake of HPF, particularly focusing on specific sub-groups of HPF that may increase the risk of displacing the consumption of food groups recommended by the DGBF. | - |
Descrição: dc.description | Carrera de Nutrición y Dietética Facultad de Medicina Clínica Alemana Universidad del Desarrollo, Las Condes | - |
Descrição: dc.description | Faculty of Health and Food Sciences University of Bío-Bío | - |
Descrição: dc.description | Faculty of Medical Sciences University of Santiago de Chile | - |
Descrição: dc.description | Institute of Biosciences São Paulo State University (UNESP), SP | - |
Descrição: dc.description | Institute of Biosciences São Paulo State University (UNESP), SP | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | PLoS ONE | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Título: dc.title | Diet quality of Chilean schoolchildren: How is it linked to adherence to dietary guidelines? | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: