Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) | - |
Autor(es): dc.contributor | Limoeiro do Norte | - |
Autor(es): dc.contributor | Bahcesehir University | - |
Autor(es): dc.contributor | Istanbul Bilgi University | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.contributor | College of Dentistry – University of Kentucky (UK) | - |
Autor(es): dc.creator | Reis, Roberta Andrade | - |
Autor(es): dc.creator | Stolf, Camila Schmidt | - |
Autor(es): dc.creator | de Carvalho Sampaio, Helena Alves | - |
Autor(es): dc.creator | da Costa Silva, Bruna Yhang | - |
Autor(es): dc.creator | Özlü, Tuğçe | - |
Autor(es): dc.creator | Kenger, Emre Batuhan | - |
Autor(es): dc.creator | Miguel, Manuela Maria Vianal | - |
Autor(es): dc.creator | Santamaria, Mauro Pedrine | - |
Autor(es): dc.creator | Monteiro, Mabelle de Freitas | - |
Autor(es): dc.creator | Casati, Marcio Zaffalon | - |
Autor(es): dc.creator | Casarin, Renato Corrêa Viana | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T16:58:15Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T16:58:15Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2025-04-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2024-06-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1002/JPER.23-0292 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | https://hdl.handle.net/11449/309694 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/309694 | - |
Descrição: dc.description | Background: Periodontal disease is a biofilm-dependent chronic inflammatory condition triggered by a host response. Several factors impact systemic inflammation and could lead to changes in disease pathogenesis. Recently, studies have assessed the influence of nutritional patterns on the development of periodontitis. In the present cross-sectional study, we evaluated the dietary inflammatory profile on periodontal conditions, focusing on clinical, subgingival microbial, and cytokine assessment of individuals with periodontal health or gingivitis. Methods: One hundred patients with periodontal health or gingivitis were included. Plaque index (PI), Bleeding on probing (BoP), the probing depth (PD), and the clinical attachment level (CAL) for each patient were assessed. Nutritional data and the Dietary Inflammatory Index (DII) were recorded by two 24-h food recalls on non-consecutive days. Biofilm and gingival crevicular fluid (GCF) to assess the microbiome profile and inflammatory biomarkers were collected. Multiple regressions focused on the DII, age, and sex as predictors of periodontal conditions were done. Results: Age and moderate DII scores increased the risk of gingivitis by 1.64 and 3.94 times, respectively. Males with an elevated DII score had 27.15 times higher odds of being diagnosed with gingivitis and BoP (β = 6.54; p = 0.03). Elderly patients with a moderate or high DII score were less prone to gingivitis and increased BoP (p < 0.04) compared with younger subjects. Considering the DII, there were no differences in microbial alpha and beta diversity; however, distinct species abundance and a higher concentration of monocyte-chemoattractant protein-1 and interleukin 33 were seen in patients with a higher DII. Conclusion: A pro-inflammatory diet significantly contributes to periodontal inflammation, modulating inflammatory biomarkers and affecting the subgingival microbial community in healthy individuals. | - |
Descrição: dc.description | Periodontics Division Department of Prosthodontics and Periodontics Piracicaba Dental School University of Campinas | - |
Descrição: dc.description | Federal Institute of Education Science and Technology of Ceará Limoeiro do Norte, CE | - |
Descrição: dc.description | Nutrition and Dietetics Faculty of Health Sciences Bahcesehir University | - |
Descrição: dc.description | Nutrition and Dietetics Faculty of Health Sciences Istanbul Bilgi University | - |
Descrição: dc.description | Division of Periodontics Department of Diagnosis and Surgery Institute of Science and Technology – São Paulo State University (Unesp), SP | - |
Descrição: dc.description | Division of Periodontology Center of Oral Health Research College of Dentistry – University of Kentucky (UK) | - |
Descrição: dc.description | Division of Periodontics Department of Diagnosis and Surgery Institute of Science and Technology – São Paulo State University (Unesp), SP | - |
Formato: dc.format | 550-562 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Journal of Periodontology | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | biomarkers | - |
Palavras-chave: dc.subject | diet | - |
Palavras-chave: dc.subject | gingivitis | - |
Palavras-chave: dc.subject | microbiota | - |
Palavras-chave: dc.subject | periodontal index | - |
Título: dc.title | Impact of dietary inflammatory index on gingival health | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: