KPC-2-producing Enterobacterales from ready-to-eat food to hospitalized patients

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Autor(es): dc.contributorCentro de Investigação de Microrganismos-
Autor(es): dc.contributorCentro Universitário de São José do Rio Preto-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorVenâncio de Godoy, Bianca Lara-
Autor(es): dc.creatordo Valle Barroso, Marlon-
Autor(es): dc.creatorFontoura de Azeredo Lourenção, Yasmin-
Autor(es): dc.creatorde Andrade, Letícia Kellen-
Autor(es): dc.creatorTosta Rodrigues, Vitória Gabriela-
Autor(es): dc.creatorAtuí, Caroline-
Autor(es): dc.creatordo Valle, Ana Caroline-
Autor(es): dc.creatorFerreira, Taís Paulino-
Autor(es): dc.creatorNogueira, Mara Corrêa Lelles-
Autor(es): dc.creatorCasella, Tiago-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T23:41:19Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T23:41:19Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2024-07-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.meegid.2024.105596-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/308396-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/308396-
Descrição: dc.descriptionFoodstuffs are a well-documented source of multidrug-resistant bacteria, and hospitalized patients are usually susceptible to hospital infections owing to their immune status. Therefore, this study aimed to investigate the presence of beta-lactamase-producing Enterobacterales in ready-to-eat foods consumed by hospitalized patients. For this purpose, 51 vegetable and meat samples were collected over 2 months and analyzed. Enterobacterales isolates were identified and subjected to antimicrobial susceptibility testing, followed by beta-lactamase gene screening, pH tolerance assays, and whole-genome sequencing (WGS). Isolates harboring genes encoding extended-spectrum beta-lactamases, cephalosporinases, or carbapenemases were detected, and all isolates tolerated pH levels similar to those in the human gastrointestinal tract. The blaKPC-2 carriers were characterized by WGS and lineages closely related to those causing human infections were identified. These results showed that dietary intake is an alternative route for the transmission of antimicrobial-resistant bacteria, which must be considered when designing effective strategies for infection control.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Medicina de São José do Rio Preto Centro de Investigação de Microrganismos, SP-
Descrição: dc.descriptionCentro Universitário de São José do Rio Preto, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, SP-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2020/08482-8-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2023/02640-9-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2023/02642-1-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationInfection, Genetics and Evolution-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBrazil-
Palavras-chave: dc.subjectCarbapenemase-
Palavras-chave: dc.subjectESBL-
Palavras-chave: dc.subjectFood-
Título: dc.titleKPC-2-producing Enterobacterales from ready-to-eat food to hospitalized patients-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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