Pectin Edible Films Filled with Ilex paraguariensis Concentrate Extract and Its Characterization

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorFederal University of Grande Dourados-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorState University of Mato Grosso do Sul-
Autor(es): dc.creatorAmadeu, Carolina Aparecida Antunes-
Autor(es): dc.creatorSilva, Francielli Brondani-
Autor(es): dc.creatorSouza, Clitor Júnior Fernandes-
Autor(es): dc.creatorKoschevic, Marivane Turim-
Autor(es): dc.creatorSchoeninger, Vanderleia-
Autor(es): dc.creatorFalcão, Evaristo Alexandre-
Autor(es): dc.creatorGarcia, Vitor Augusto Dos Santos-
Autor(es): dc.creatorCardoso, Claudia Andrea Lima-
Autor(es): dc.creatorMartelli, Silvia Maria-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T15:41:17Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T15:41:17Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2024-10-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.3390/polym16223158-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/307961-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/307961-
Descrição: dc.descriptionIlex paraguariensis (IP) extract was added to prepare edible films using a central rotational composite design (CCRD) 22 with IP extract and sorbitol concentrations as variables. The IP extract was characterized by color parameters, total phenolic content, caffeine, flavonoids, and chlorophyll content, and antioxidant activity and the edible films were assessed for the same analysis and thickness, water vapor permeability (WVP), solubility in water, fluorescence, photodegradation and UV/Vis light barrier, FT-IR, thermogravimetry, and differential exploratory colorimetry. Sorbitol increased thickness and WVP, while the extract influenced the concentration of phenolic compounds in the films. The optimum concentrations of extract and sorbitol were 10% and 15%, respectively. Films presented thermal resistance (until 230 °C) and an excellent barrier to UV light. Furthermore, these films could carry compounds originally in IP, showing good functional properties concerning the water vapor barrier (showing a great variation scale due to the possibility to increase sorbitol or not, between 3.33 and 5.27 g mm/m2 day KPa). The films showed great potential to replace conventional primary packaging, and if consumed with food, as a bullet paper, they can add nutritional value to the packaged product.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionFinanciadora de Estudos e Projetos-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do Sul-
Descrição: dc.descriptionFaculty of Engineering Federal University of Grande Dourados, MS-
Descrição: dc.descriptionFaculty of Exact Sciences and Technology Federal University of Grande Dourados, MS-
Descrição: dc.descriptionFaculty of Agrarian Sciences Federal University of Grande Dourados, MS-
Descrição: dc.descriptionFaculty of Agricultural Sciences São Paulo State University (UNESP), Avenue Universitária, SP-
Descrição: dc.descriptionCenter Studies in Natural Resources State University of Mato Grosso do Sul, MS-
Descrição: dc.descriptionFaculty of Agricultural Sciences São Paulo State University (UNESP), Avenue Universitária, SP-
Descrição: dc.descriptionFinanciadora de Estudos e Projetos: 04.13.0448.00/2013-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 483683/2010-8-
Descrição: dc.descriptionFundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do Sul: 83/022.631/2023-
Descrição: dc.descriptionFundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do Sul: 83/026.883/2024-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationPolymers-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectantioxidant compounds-
Palavras-chave: dc.subjectexperimental design-
Palavras-chave: dc.subjectfunctional film-
Palavras-chave: dc.subjectgreen technology-
Palavras-chave: dc.subjectyerba mate-
Título: dc.titlePectin Edible Films Filled with Ilex paraguariensis Concentrate Extract and Its Characterization-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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