
Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
| Metadados | Descrição | Idioma |
|---|---|---|
| Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) | - |
| Autor(es): dc.contributor | National Center for Research in Energy and Materials | - |
| Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
| Autor(es): dc.contributor | Caxias do Sul University | - |
| Autor(es): dc.creator | Nunes, A. | - |
| Autor(es): dc.creator | Piccinin, I. N.L. | - |
| Autor(es): dc.creator | Sforça, M. L. | - |
| Autor(es): dc.creator | Rocco, S. A. | - |
| Autor(es): dc.creator | Borges, C. V. | - |
| Autor(es): dc.creator | Moura, S. | - |
| Autor(es): dc.creator | Lima, G. P.P. | - |
| Autor(es): dc.creator | Maraschin, M. | - |
| Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T22:17:58Z | - |
| Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T22:17:58Z | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2025-04-29 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2022-12-31 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-443-18961-6.00012-3 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | https://hdl.handle.net/11449/307919 | - |
| Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/307919 | - |
| Descrição: dc.description | Honey is a natural food consumed globally, typically recognized as a prototype of all-natural food, with a well-known set of relevant biological activities, e.g., antioxidant, antimicrobial, and antiinflammatory. Along with wines, olive oil, fruit juices, and milk, honey has been frequently prone to adulteration with low-cost honeys, sugar syrups, water, and starch. Indeed, because demand is on the rise and supply is short, honey quality control is essential to maintain fair trade pricing and avoid risks to consumers' health. In this sense, a series of analytical techniques have been used, such as 1H-nuclear magnetic resonance spectroscopy (1H-NMR), that allow the detection, identification, and quantification of several targets and dozens of nontarget compounds (i.e., metabolic profile) within a single measurement. Since a huge amount of data is collected by 1H-NMR profiling honey, multivariate statistical methods are routinely applied to the metabolomic data set, optimizing the quality control process by extracting additional and relevant information associated with the samples' authenticity. In this chapter, a review of the application of bioanalytical NMR spectroscopy is initially presented, followed by an NMR-based metabolomic pilot study of polyfloral honeys produced in southern Brazil as an analytical approach for the characterization and typification of natural foods. Through the detection and identification of metabolites in the 1H-NMR spectra and chemometric analysis (i.e., principal component analysis), chemical shifts and their assigned compounds of greatest influence on the classification model might be identified, as well as the sample clustering related to the geographic and botanical origin of honey. Due to its noninvasive approach, relatively easy and fast data preparation and acquisition, as well as the detection and quantification of a wide range of metabolites, NMR spectroscopy proves to be a powerful technique for characterizing honey, allowing the identification of chemical signatures related to its geographical and botanical origins and also to intentional and unintentional fraud. | - |
| Descrição: dc.description | UFSC Federal University of Santa Catarina, Santa Catarina | - |
| Descrição: dc.description | CNPEM National Center for Research in Energy and Materials | - |
| Descrição: dc.description | UNESP Sao Paulo State University, Sao Paulo | - |
| Descrição: dc.description | UCS Caxias do Sul University, Rio Grande do Sul | - |
| Descrição: dc.description | UNESP Sao Paulo State University, Sao Paulo | - |
| Formato: dc.format | 289-316 | - |
| Idioma: dc.language | en | - |
| Relação: dc.relation | Studies in Natural Products Chemistry | - |
| ???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Botanical origin | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Chemical displacement | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Chemometrics | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Food authenticity | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Geographic origin | - |
| Título: dc.title | An NMR-based metabolomic approach applied to the characterization and typification of Brazilian honey | - |
| Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
| Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp | |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: