
Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
| Metadados | Descrição | Idioma |
|---|---|---|
| Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
| Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual de Londrina (UEL) | - |
| Autor(es): dc.contributor | School of Dentistry | - |
| Autor(es): dc.creator | Salama, Isabel Cristina Cabral de Assis | - |
| Autor(es): dc.creator | Dezan, Cássia Cilene | - |
| Autor(es): dc.creator | Hosida, Thayse Yumi | - |
| Autor(es): dc.creator | Ferraresso, Lucas Fernando Oliveira Tomáz | - |
| Autor(es): dc.creator | Sampaio, Caio | - |
| Autor(es): dc.creator | Mancilla, Jorge Orlando Francisco Cuéllar | - |
| Autor(es): dc.creator | Nagata, Mariana Emi | - |
| Autor(es): dc.creator | Pessan, Juliano Pelim | - |
| Autor(es): dc.creator | Delbem, Alberto Carlos Botazzo | - |
| Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T15:56:23Z | - |
| Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T15:56:23Z | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2025-04-29 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2024-12-31 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | https://hdl.handle.net/11449/305755 | - |
| Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/305755 | - |
| Descrição: dc.description | Purpose: To evaluate fluoride (F) intake by 1–3-year-old children from the diet, as well as F concentrations in fingernails and toenails. Methods: Twelve-month-old Children (n=202), participants in a Preventive Dental Program for infants, had their F ingestion monitored by means of the application of a semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ), composed of 70 items, divided into 9 groups of foodstuffs. The FFQ was applied for 2 years, every 3 months, along with the collection of diet, nails and water samples used for drinking and food preparation. The concentration of F in the diet, nails, and water was determined with an ion-specific electrode, after hexamethyldisilane-facilitated microdiffusion or by the direct method. The data obtained were submitted to the 2-way analysis of variance, followed by the Student-Newman-Keuls’ test, and by Spearman correlation coefficient (p<0.05). Results: The average ingestion of F by diet and water was significantly higher from 12 to 24 months (0.015 mg F/Kg/day and 0.09 mg F/Kg/day) compared with values obtained after 27 months (0.011 mg F/Kg/day and 0.05 mg F/Kg/day) (p<0.05). At 36 months, a peak of F ingestion from the diet (0.013 mg F/Kg/day) (p<0.05) was observed. There was a continuous increase in F levels in finger-and toenails, with a significant difference in some periods of the study (18 to 27 months, p<0.05); higher F concentrations were observed for fingernails over toenails (3.7 µg F/g; 3.4 µg F/g, respectively, p<0.05). No significant correlation was observed between the estimate of ingestion of fluoride related to the weight of the child (mg F/kg/day) and the fluoride in fingernails (Spearman’s r = 0.024; p=0.396) or toenails (Spearman’s r =-0.002; p=0.957). Conclusions: The ingestion of fluoride from the diet in 1–3-year-old children was shown to fall within safe limits, and the FFQ appears to be a satisfactory tool to estimate the ingestion of fluoride. Small variations of daily ingestion of F by diet were detected in the nails through the periods in the study (after 30 to 60 days). | - |
| Descrição: dc.description | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES) | - |
| Descrição: dc.description | Department of Preventive and Restorative Dentistry São Paulo State University (UNESP) School of Dentistry | - |
| Descrição: dc.description | Department of Oral Medicine and Dentistry for Children State University of Londrina | - |
| Descrição: dc.description | Antonio Nariño University (UAN) School of Dentistry | - |
| Descrição: dc.description | Department of Preventive and Restorative Dentistry São Paulo State University (UNESP) School of Dentistry | - |
| Descrição: dc.description | CAPES: 001 | - |
| Descrição: dc.description | CAPES: 88881.068437/2014-01 | - |
| Idioma: dc.language | en | - |
| Relação: dc.relation | Fluoride | - |
| ???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Child | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Enamel Fluorosis | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Fluoride | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Nail | - |
| Título: dc.title | Fluoride intake from food and beverages by 1to-3-year-old toddlers attending a preventive dental program | - |
| Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
| Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp | |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: