The Seed–Seedling Transition in Commercial Soybean Cultivars with the Presence of Greenish Seeds in the Sample: A Perspective from Classical Genetic Parameters

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorEmergeAgro-Ciência em Sementes-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Uberlândia (UFU)-
Autor(es): dc.contributorWageningen University-
Autor(es): dc.contributorInstituto Federal de Mato Grosso do Sul-
Autor(es): dc.contributorEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorAjala-Luccas, Daiani-
Autor(es): dc.creatorRibeiro-Oliveira, João Paulo-
Autor(es): dc.creatorTeixeira, Renake N.-
Autor(es): dc.creatorDucatti, Karina Renostro-
Autor(es): dc.creatorFrança-Neto, J. B.-
Autor(es): dc.creatorHilhorst, Henk W. M.-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Edvaldo Aparecido Amaral-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T17:00:50Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T17:00:50Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-08-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.3390/agronomy13081966-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/303753-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/303753-
Descrição: dc.descriptionChlorophyll retention reduces the quality of soybean grain and seeds, but little is known about the relationship between this anomaly and the seed–seedling transition or classical genetic breeding. Taking this into account, we provide a new perspective about how greenish seeds are associated with genetic material. For that, we used seed–seedling transition measurements of nine commercial cultivars cultivated by different seed farmers. Our findings demonstrated that: (i) The anomaly of greening in soybean seeds seems to be more expressed as a function of thermal variation than rainfall; (ii) There are commercial cultivars with distinct sensitivity to the greening phenotype, indicating potential for classical breeding for the species; (iii) The seed–seedling transition is significantly modified by the presence of greenish seeds, and the diagnosis of their presence can be anticipated by the analysis of embryo protrusion.-
Descrição: dc.descriptionEmergeAgro-Ciência em Sementes, Rua José Barbosa de Barros, n° 1780, Incubadora Prospecta, Sala 19, Jardim Paraíso, SP-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Ciências Agrárias Universidade Federal de Uberlândia, Campus Glória, MG-
Descrição: dc.descriptionWageningen Seed Lab Laboratory of Plant Physiology Wageningen University, Droevendaalsesteeg 1-
Descrição: dc.descriptionInstituto Federal de Mato Grosso do Sul, Campus Nova Andradina, Fazenda Santa Bárbara, MS-
Descrição: dc.descriptionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Centro Nacional de Pesquisa de Soja Embrapa Soja, PR-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista, SP-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationAgronomy-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectcommodity-
Palavras-chave: dc.subjectglobal changes-
Palavras-chave: dc.subjectGlycine max-
Palavras-chave: dc.subjectheritability-
Palavras-chave: dc.subjectphysiological anomaly-
Palavras-chave: dc.subjectseed technology and physiology-
Título: dc.titleThe Seed–Seedling Transition in Commercial Soybean Cultivars with the Presence of Greenish Seeds in the Sample: A Perspective from Classical Genetic Parameters-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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