Better use of caiman yacare carcass and physical-chemical characterization of mechanically separated meat

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorInst Fed Educ Ciencia & Tecnol Mato Grosso IFMT-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.creatorPaiva, Gilmar Borges de-
Autor(es): dc.creatorBellucci, Elisa Rafaela Bonadio-
Autor(es): dc.creatorTrindade, Marco Antonio-
Autor(es): dc.creatorRomero, Javier Teles-
Autor(es): dc.creatorBarretto, Andrea Carla da Silva-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T18:44:57Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T18:44:57Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/0103-separatedmeat8478cr202205501-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/302863-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/302863-
Descrição: dc.descriptionThe captive breeding of the Pantanal caiman (Caiman yacare) offers great potential for the full use of all the component parts of the animal. The meat is an option for human consumption with good sensory acceptance, the skin is valued on the international market and the carcass can be used for obtaining mechanically separated caiman meat (MSCM). This research evaluated the physical chemical parameters of mechanically separated meat obtained from caiman yacare carcass to improve its yield. The proximate composition, lipid oxidation, pH, total volatile bases (TVB) and color during storage under freezing at -18 degrees C for 90 days were all evaluated. The MSCM presented low lipid content, high protein content and good stability during storage under freezing for 90 days. These results demonstrated that MSCM can be used in the development of caiman meat products.-
Descrição: dc.descriptionCYTED-
Descrição: dc.descriptionInst Fed Educ Ciencia & Tecnol Mato Grosso IFMT, BR-78360000 Campo Novo Do Parecis, MT, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Estadual Paulista UNESP, Dept Engn & Tecnol Alimentos, Sao Jose Do Rio Preto, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Sao Paulo, Dept Engn Alimentos, Escola Engn Alimentos & Ciencia Anim, Pirassununga, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Estadual Paulista UNESP, Dept Engn & Tecnol Alimentos, Sao Jose Do Rio Preto, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionCYTED: 119RT0568-
Formato: dc.format6-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherUniv Federal Santa Maria-
Relação: dc.relationCiencia Rural-
???dc.source???: dc.sourceWeb of Science-
Palavras-chave: dc.subjectwild animal-
Palavras-chave: dc.subjectexotic meat-
Palavras-chave: dc.subjectoxidative stability-
Palavras-chave: dc.subjectinnovation-
Título: dc.titleBetter use of caiman<i> yacare</i> carcass and physical-chemical characterization of mechanically separated meat-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.