Physical and microbiological quality and oxidative stability in different storage periods of Angus-Nellore heifer meat in an integrated livestock-forest system

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Autor(es): dc.contributorUNOESTE-
Autor(es): dc.contributorPolo Regional Extremo Oeste-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorda Luz Zanetti, Patrícia Aparecida-
Autor(es): dc.creatorMateus, Gustavo Pavan-
Autor(es): dc.creatorLupatini, Gelci Carlos-
Autor(es): dc.creatorZanetti, Leonardo Henrique-
Autor(es): dc.creatorVieira, Natália Carolina-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira Neves, Franciely-
Autor(es): dc.creatorde Freitas Santos, Juliana Mara-
Autor(es): dc.creatorTrivelin, Gustavo Antunes-
Autor(es): dc.creatorMazetti, Estevão Moretti-
Autor(es): dc.creatorAndrighetto, Cristiana-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T17:47:57Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T17:47:57Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2024-03-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2024v44n2p591-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/301502-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/301502-
Descrição: dc.descriptionThis study aimed to evaluate the physical and microbiological quality as well as the oxidative stability of meat stored frozen (30, 60, 90, 180, and 360 days) and obtained from Angus-Nelore heifers kept in a conventional system (CS; no shade available) and Integrated Livestock-Forest (ILF-1L and ILF-3L). Forty-eight ½ Nellore ½ Angus heifers with an average initial weight of approximately 276.70 ± 20.1 kg and an average age of nine months were distributed across a randomized block design with three treatments and four replicates. After slaughter, the Longissimus thoracis muscle was collected from each carcass for pH, lipid oxidation, meat color, and microbiological analyses. The physical and microbiological quality and oxidative stability of the meat were not affected by the tree component present in the pasture. Regarding the duration of frozen storage, it was found that the pH, meat color (a*, b*, C*, H*, O/M), and lipid oxidation increased as the period of storage increased (P<0.05). The physical and microbiological quality, as well as the oxidative stability of the meat, was not affected by the tree component present in the pasture. However, the meat changed as the frozen storage time increased.-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Agricultural Sciences Universidade do Oeste Paulista UNOESTE, SP-
Descrição: dc.descriptionAgência Paulista de Tecnologia dos Agronegócios Polo Regional Extremo Oeste, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Animal Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas Universidade Estadual Paulista UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionCourse of the Postgraduate Program in Animal Science UNOESTE, SP-
Descrição: dc.descriptionProgram in Animal Science Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionAnimal Science Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Animal Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas Universidade Estadual Paulista UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionProgram in Animal Science Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionAnimal Science Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas UNESP, SP-
Formato: dc.format591-610-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationSemina:Ciencias Agrarias-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectIndustrial crossing-
Palavras-chave: dc.subjectLongissimus thoracis-
Palavras-chave: dc.subjectpH-
Palavras-chave: dc.subjectSilvopastoral system-
Palavras-chave: dc.subjectTotal bacteria count-
Título: dc.titlePhysical and microbiological quality and oxidative stability in different storage periods of Angus-Nellore heifer meat in an integrated livestock-forest system-
Título: dc.titleQualidade física e microbiológica e estabilidade oxidativa em diferentes períodos de armazenamento da carne de novilhas Angus-Nelore em integração pecuária-floresta-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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