Biological method of single-node cuttings for budburst in five fig cultivars subjected to artificial chilling

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorCentro Universitário de Votuporanga-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Viçosa (UFV)-
Autor(es): dc.contributorFaculdade Centro Mato-Grossense-
Autor(es): dc.creatorMonteiro, Laís Naiara Honorato-
Autor(es): dc.creatorLeonel, Sarita-
Autor(es): dc.creatorSouza, Jackson Mirellys Azevedo-
Autor(es): dc.creatorRibeiro, Luiza Rocha-
Autor(es): dc.creatorMartins, Rafaelly Calsavara-
Autor(es): dc.creatorFerreira, Antonio Flavio Arruda-
Autor(es): dc.creatorRodrigues, Maria Gabriela Fontanetti-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T17:00:22Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T17:00:22Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2024-10-17-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v46i1.62544-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/301477-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/301477-
Descrição: dc.descriptionFig orchard expansion requires knowledge of the thermal requirements of genotypes available in different climatic regions. The budburst of fig cultivars was assessed by biological single-node cutting and exposure to artificial chilling. Cuttings from five cultivars were collected during two crop seasons, subsequently packaged in a horizontal position in a cold chamber (8 ± 0.5ºC), and artificially chilled for 0, 40, 80, 120, and 160h. Cuttings were preserved under controlled conditions (23 ± 1°C, RH 85%, and 16h photoperiod). The variables evaluated were the budding velocity, average time and final rate of sprouting, vigorous shoot rate, and average time to leaf opening. The single-node cutting test allowed the assessment of dormancy, which is influenced by the accumulation of chilling in each crop season. The average time and final budding rate varied depending on the temperature requirements for budding. The cultivars were classified on an increasing scale according to their chilling requirements as follows: Pingo de Mel < Roxo de Valinhos < Brown Turkey < White Genova < Troyano. The traditional cultivar in Brazil is Roxo de Valinhos, but all of the cultivars studied had the potential to diversify the fig orchards in this region.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionCentro Universitário de Votuporanga, Rua Pernambuco, 4196, Centro, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Viçosa, Minas Gerais-
Descrição: dc.descriptionFaculdade Centro Mato-Grossense, Mato Grosso-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas Universidade Estadual Paulista, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas Universidade Estadual Paulista, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 304455/2017-2-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationActa Scientiarum - Agronomy-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectchilling requirements-
Palavras-chave: dc.subjectdormancy-
Palavras-chave: dc.subjectFicus carica L-
Palavras-chave: dc.subjectphenology-
Título: dc.titleBiological method of single-node cuttings for budburst in five fig cultivars subjected to artificial chilling-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.