PRODUCTIVITY COEFFICIENT – KY OF CARIOCA BEAN (Phaseolus vulgaris L. TAA DAMA.) FOR THE MUNICIPALITY OF BOTUCATU-SP

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatordos Santos, Rafaela Magalhães-
Autor(es): dc.creatorRomán, Rodrigo Máximo Sánchez-
Autor(es): dc.creatorFilho, Helio Grassi-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Vicente Mota-
Autor(es): dc.creatorPereira, Anderson de Jesus-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T16:47:54Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T16:47:54Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-12-19-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.15809/irriga.2022v27n4p785-794-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/301265-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/301265-
Descrição: dc.descriptionThe irrigation presents itself as a fundamental tool for water security in agriculture. Studies on the rational irrigation water use are of importance for a good productivity, while at the same time ensuring water and power costs. In this sense, a determination of water response coefficients (Ky) appears as an alternative to carry out irrigation management. The objective of this work was to determine the Ky values for different bean phenological phases. An experiment was installed in a greenhouse, the experimental design was in a completely randomized design, consisting of 4 treatments and 12 repetitions. The treatments were application of water deficit, a different phenological stages: T1: control (there was no water up to deficit at any time); T2: vegetative stage; T3: flowering stage; T4: grain filling stage. It was measured the productivity. The collected data had an analysis of variation and Tukey test at 5% probability. It was possible to conclude that the grain filling stage, at 82 days after sowing, was the phase that obtained the greatest loss of productivity, resulting in a 52.2% decrease in productivity compared to the control. Thus, Ky values in the vegetative, flowering and grain filling stages were 1.37, 1.69 and 1.85 respectively.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciência Florestal Solos e Ambiente Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, nº 3780, Altos do Paraíso, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Engenharia Rural Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, nº 3780, Altos do Paraíso, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, nº 3780, Altos do Paraíso, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciência Florestal Solos e Ambiente Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, nº 3780, Altos do Paraíso, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Engenharia Rural Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, nº 3780, Altos do Paraíso, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Vegetal Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (UNESP), Avenida Universitária, nº 3780, Altos do Paraíso, SP-
Formato: dc.format785-794-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationIRRIGA-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectevapotranspiration-
Palavras-chave: dc.subjectHargreaves Samani-
Palavras-chave: dc.subjecttensiometer-
Palavras-chave: dc.subjectwater response coefficient (Ky)-
Título: dc.titlePRODUCTIVITY COEFFICIENT – KY OF CARIOCA BEAN (Phaseolus vulgaris L. TAA DAMA.) FOR THE MUNICIPALITY OF BOTUCATU-SP-
Título: dc.titleCOEFICIENTE DE PRODUTIVIDADE – KY DO FEIJÃO CARIOCA (Phaseolus vulgaris L. TAA DAMA.) PARA O MUNICÍPIO DE BOTUCATU-SP-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.