Relationships between yellow and purple passion fruit variables

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de São Carlos (UFSCar)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorLopes, Beatriz G.-
Autor(es): dc.creatorRodrigues, Gabriela M.-
Autor(es): dc.creatorVieira, Afrânio M. C.-
Autor(es): dc.creatorSavian, Taciana V.-
Autor(es): dc.creatorFaria, Glaucia A.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T17:56:55Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T17:56:55Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v28n6e275006-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/301164-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/301164-
Descrição: dc.descriptionBrazil is the world’s largest producer of passion fruit, with the species Passiflora edulis Sims (yellow and purple passion fruit) being the most popular commercially. Due to the great economic importance of this culture, seeking high productivity, phytotechnical quality, and maintenance of existing germplasms, among others, it is necessary to carry out studies of the most diverse types of this culture. In this crop, the use of multivariate techniques has increasingly driven studies on genetic differences between passion fruit species. Therefore, this research aimed to identify the variables that deserve greater emphasis in experiments with two commercial species of Passiflora: Passiflora edulis Sims f. edulis (purple passion fruit) and Passiflora edulis Sims (yellow passion fruit), verifying if the species differ from each other. For this purpose, principal component analysis, multivariate analysis of variance (MANOVA), and Hotelling’s T2 test were performed. The principal component analysis proved to be effective, allowing the removal of five variables for yellow passion fruit and six variables for purple passion fruit and yellow passion fruit present contrasting differences between them, being the explanatory variables for the purple passion fruit the external and internal color and for the yellow passion fruit length, diameter, and citric acid.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de São Paulo Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” Departamento de Ciências Exatas, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de São Carlos Departamento de Estatística, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira Departamento de Matemática, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Faculdade de Engenharia de Ilha Solteira Departamento de Matemática, SP-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 001-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationRevista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectHotelling’s T2 test-
Palavras-chave: dc.subjectmultivariate analysis of variance-
Palavras-chave: dc.subjectPassiflora edulis Sims-
Palavras-chave: dc.subjectPassiflora edulis Sims f. edulis-
Palavras-chave: dc.subjectprincipal component analysis-
Título: dc.titleRelationships between yellow and purple passion fruit variables-
Título: dc.titleRelações entre variáveis do maracujá amarelo e roxo-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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