Effect of microencapsulation on antioxidant activities of Eugenia punicifolia (Kunth) DC hydroethanolic extracts

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorMartins, Manoela-
Autor(es): dc.creatorStanisic, Danijela-
Autor(es): dc.creatorDos Santos, Catarina-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T17:24:28Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T17:24:28Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/0001-3765202420240184-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/300507-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/300507-
Descrição: dc.descriptionEugenia punicifolia (Kunth) DC (Myrtaceae) is a folk medicinal plant in the Brazilian Cerrado with antioxidant, anti-inflammatory, antinociceptive, antiulcerogenic activities, etc., usually attributed to its phenolic compounds. Since these compounds are sensitive to heat and light, and to increase their applications, Hydroethanolic Extracts E. punicifolia (HEEP, EtOH:H2 O 70% v/v) were encapsulated by freeze-drying in xanthan gum (mesh 80, HEEPX80; mesh 200, HEEPX200) in ratio 1:1(w/w). Flavonoids had the highest encapsulation efficiency in HEEPX80, with a total flavonoid content of 55.56%. The release profile at different pH levels showed that pH = 4.5, a relevant antioxidant activity for HEEPX80 and HEEPX200. Also, in HEEP-modified release, higher antioxidant activity was observed in more acidic media (pH 4.5) than in a more neutral medium (pH 7.4). From these results, we could infer that HEEP encapsulations with Xanthan gum could be a good alternative for preserving antioxidants in these extracts.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de Campinas-UNICAMP Departamento de Engenharia de Alimentos Leμeb – Laboratório de Bioprocessos e Engenharia Metabólica, Rua Monteiro Lobato, 80, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de Campinas-UNICAMP Departamento de Química Orgânica Instituto de Química Laboratório de Química Biológica, Rua Monteiro Lobato, 270, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista-UNESP Departamento de Ciências Biológicas Laboratório de Química da UNESP-Assis (LAQUA), Campus de Assis-SP, Av. Dom Antônio, 2100, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista-UNESP Departamento de Ciências Biológicas Laboratório de Química da UNESP-Assis (LAQUA), Campus de Assis-SP, Av. Dom Antônio, 2100, SP-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2015/22528-2-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2017/15610-0-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationAnais da Academia Brasileira de Ciencias-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectEugenia punicifolia-
Palavras-chave: dc.subjectfreeze-drying-
Palavras-chave: dc.subjectmicroencapsulation-
Palavras-chave: dc.subjectxantham gum-
Título: dc.titleEffect of microencapsulation on antioxidant activities of Eugenia punicifolia (Kunth) DC hydroethanolic extracts-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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