Biochar enhances soil interactions and the initial development of sugarcane

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade do Estado de Minas Gerais-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Minas Gerais (UFMG)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorCentro Federal de Educação Tecnológica de Minas Gerais-
Autor(es): dc.creatorFerreira, Osania Emerenciano-
Autor(es): dc.creatorSilva, Halax Duart Martins-
Autor(es): dc.creatorAlves, Adriana Barboza-
Autor(es): dc.creatorde Aguilar, Mariana Guerra-
Autor(es): dc.creatorPimenta, Lúcia Pinheiro Santos-
Autor(es): dc.creatorCosta, Gustavo Henrique Gravatim-
Autor(es): dc.creatorda Cruz, Mara Cristina Pessôa-
Autor(es): dc.creatorda Silva Bezerra, Augusto Cesar-
Autor(es): dc.creatorMachado, Alan Rodrigues Teixeira-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:51:43Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:51:43Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2024-11-30-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1038/s41598-024-78706-7-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/300443-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/300443-
Descrição: dc.descriptionThe present study evaluated the effects of biochar derived from sugarcane straw on the physicochemical and biological properties of soil and the initial development of sugarcane. Microcosm and pot experiments were conducted over 60 days to monitor variables such as pH, water retention capacity, microbial activity, initial growth, and the metabolomic profile of the plant leaves. The results indicated that biochar increased the soil water retention capacity without significantly affecting the pH. The biochar significantly promoted root length and mass and favored the growth of the soil microbiota, as reflected by an increase in the amount of microbial biomass carbon. Metabolomic analysis of sugarcane leaves revealed that soil conditioning with biochar at application rates of 3 and 5% w/w led to increased concentrations of the amino acids isoleucine and valine, accompanied by a reduction in galactose, maltose, and glucose levels. Furthermore, biochar treatment resulted in a decrease in aconitic acid and an increase in acetic and succinic acid concentrations. These findings suggest that biochar may be a promising strategy for enhancing the productivity and sustainability of sugarcane cultivation.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-graduação em Ciências Ambientais Universidade do Estado de Minas Gerais, Minas Gerais-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Química Universidade Federal de Minas Gerais, Minas Gerais-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciência do Solo Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual Paulista-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Engenharia de Transportes Centro Federal de Educação Tecnológica de Minas Gerais, Minas Gerais-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciências Exatas Universidade do Estado de Minas Gerais, Minas Gerais-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciência do Solo Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual Paulista-
Descrição: dc.descriptionFAPEMIG: APQ-03110-22-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationScientific Reports-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBiomass-
Palavras-chave: dc.subjectCarbon-
Palavras-chave: dc.subjectMetabolome-
Palavras-chave: dc.subjectMicrobiota-
Palavras-chave: dc.subjectNMR-
Título: dc.titleBiochar enhances soil interactions and the initial development of sugarcane-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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