Efficiency of mushrooms for food production - fundamental strategic decision-making

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidad de Castilla-La Mancha (UCLM)-
Autor(es): dc.contributorPershore College-
Autor(es): dc.contributorQuintanar del Rey-
Autor(es): dc.creatorZied, Diego Cunha-
Autor(es): dc.creatorPardo, Jose Emilio-
Autor(es): dc.creatorNoble, Ralph-
Autor(es): dc.creatorPardo-Giménez, Arturo-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T16:16:48Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T16:16:48Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2023.105734-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/299111-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/299111-
Descrição: dc.descriptionThis work seeks to understand the relationships between the proximate composition of the substrates and the fruiting bodies, and the yield and cultivation time of the main cultivated mushrooms. To this end, the protein, ash, fiber, fat, and carbohydrate content of the substrate and 10 species of mushroom were evaluated. The bioconversion efficiency was calculated by dividing the dry weight of the substrate by the dry weight of the mushroom, resulting in the ratio of proximate composition. Oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) showed the highest efficiency of protein bioconversion ratio (1.86) from substrate to mushroom, while enokitake (Flammulina velutipes) stood out in terms of fiber ratio (15.19), king oyster mushroom (Pleurotus eryngii) in terms of fat ratio (0.15), and button mushroom (Agaricus bisporus) in terms of carbohydrate ratio (59.24). Substrates with higher protein and ash content produce mushrooms with higher protein and fiber content, as verified for the genus Agaricus. The relationship between the proximate composition of substrates and mushrooms may be an important tool to assist in mushroom production costs and strategic decision-making.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Tecnólogicas Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho Campus Dracena, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionEscuela Técnica Superior de Ingenieros Agrónomos Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM)-
Descrição: dc.descriptionMicrobiotech Ltd Pershore College-
Descrição: dc.descriptionCentro de Investigación Experimentación y Servicios del Champiñón Quintanar del Rey-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Tecnólogicas Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho Campus Dracena, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionCNPq: PQ-2-
Descrição: dc.descriptionCNPq: Proc.# 303268/2021–2-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationJournal of Food Composition and Analysis-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAgaricus bisporus-
Palavras-chave: dc.subjectLentinula edodes-
Palavras-chave: dc.subjectPleurotus ostreatus-
Palavras-chave: dc.subjectProtein-
Palavras-chave: dc.subjectSubstrate/mushroom ratio-
Palavras-chave: dc.subjectYield-
Título: dc.titleEfficiency of mushrooms for food production - fundamental strategic decision-making-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.