Pre-Slaughter Stunning Methods Influence the Meat Quality of Arapaima gigas Fillets

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Rondônia-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Acre-
Autor(es): dc.contributorAquaeficiência Consultoria e Gestão em Aquacultura-
Autor(es): dc.contributorUniSL JPR AFYA-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Alagoas-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Santa Maria-
Autor(es): dc.creatorBraitenbach Cavali, Jucilene-
Autor(es): dc.creatorVargas Baldi, Sheyla Cristina-
Autor(es): dc.creatorCoutinho Marques Rocha, Ana Sabrina-
Autor(es): dc.creatorEloy da Silva, Erica-
Autor(es): dc.creatorTaveira Nunes, Carla-
Autor(es): dc.creatorSoares, Emerson Carlos-
Autor(es): dc.creatorde Vargas Schons, Sandro-
Autor(es): dc.creatorZanella, Renato-
Autor(es): dc.creatorBianchini Pontuschka, Rute-
Autor(es): dc.creatorVieira Dantas Filho, Jerônimo-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T16:37:19Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T16:37:19Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2024-04-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.3390/ani14081155-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/298399-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/298399-
Descrição: dc.descriptionThe aim of this study was to evaluate the influence of different stunning methods on the meat quality of Arapaima gigas fillets from fish farming. A total of 48 specimens of A. gigas in the weight class 11.1 to 14.0 kg were investigated; these fish were subjected to different stunning methods for slaughter: ice asphyxia (IA), air asphyxia (AA), electronarcosis (EE) and hypothermia followed by bleeding (HB). Then, data were obtained from the analysis of pH, rigor mortis index (RI), water activity (Aw), instrumental texture (compression strength, firmness and adhesiveness) and blood glucose and via instrumental colourimetry. During the study, for up to 15 days of refrigerated storage, the methods provided pH values below 6.0. A. gigas submitted to EE and HB remained longer in the pre-rigor status. In addition, they expressed lower percentages of Aw. The EE method resulted in better texture assignments in the fillets. The blood glucose values indicated that the fish subjected to EE were less stressed. Concerning instrumental colourimetry, the fillets submitted to EE and HB showed greater luminosity; the fillets subjected to AA showed greater red-green colour intensity, while the fillets subjected to EE showed greater yellow-blue colour intensity. Therefore, the fish did not suffer stress with electronarcosis, and the fillets showed better preservation, juiciness, and tenderness.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionLaboratório de Análises Físico-Químicas e Microbiológicas Universidade Federal de Rondônia-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Sanidade e Produção Animal Sustentável na Amazônia Ocidental Universidade Federal do Acre-
Descrição: dc.descriptionAquaeficiência Consultoria e Gestão em Aquacultura-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Medicina Veterinária e Agronegócio Centro Universitário São Lucas UniSL JPR AFYA, Ji-Paraná-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Aquicultura Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Ciências Ambientais Universidade Federal de Rondônia, Rolim de Moura-
Descrição: dc.descriptionCentro de Aquicultura e Ecologia Aquática Universidade Federal de Alagoas, Rio Largo-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Química Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Aquicultura Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho”-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 21700/2022-0-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationAnimals-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectanimal welfare-
Palavras-chave: dc.subjectaquaculture-
Palavras-chave: dc.subjectelectronarcosis-
Palavras-chave: dc.subjectfish technology-
Título: dc.titlePre-Slaughter Stunning Methods Influence the Meat Quality of Arapaima gigas Fillets-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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