Feasibility of near-infrared spectroscopy as a tool to estimate carotenoid content in ‘IAC Rurik’ specialty potato cultivar

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUnidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Mococa-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Goiás (UFG)-
Autor(es): dc.contributorInstituto de Química-
Autor(es): dc.contributorCiências e Tecnologia da Região dos Inhamuns-
Autor(es): dc.contributorKimberly Research and Extension Center-
Autor(es): dc.creatorIzidoro, Maiqui-
Autor(es): dc.creatorPedrosa, Vanessa Maria Dantas-
Autor(es): dc.creatorSpricigo, Poliana Cristina-
Autor(es): dc.creatorFactor, Thiago Leandro-
Autor(es): dc.creatorLossolli, Nathalia Aparecida Barbosa-
Autor(es): dc.creatorJunior, Luis Carlos Cunha-
Autor(es): dc.creatorGuariglia, Bruna Ariel Dias-
Autor(es): dc.creatorLima, Kássio Michell Gomes de-
Autor(es): dc.creatorMorais, Camilo de Lelis Medeiros de-
Autor(es): dc.creatorTeixeira, Gustavo Henrique de Almeida-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T16:13:50Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T16:13:50Z-
Data de envio: dc.date.issued2025-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2025-03-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2024.107130-
Fonte completa do material: dc.identifierhttps://hdl.handle.net/11449/297394-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/297394-
Descrição: dc.descriptionThe study explores the use of NIR spectroscopy with chemometric techniques as a non-destructive method to determine carotenoids in fresh ‘IAC Rurik,’ a new yellow potato rich in these compounds. Tubers were harvested in 2022 and in 2023. Reflectance FT-NIR spectra were acquired on the periderm of 200 tubers, in two positions. Spectra were pre-processed and regression models were developed using partial least square (PLS), support vector (SVR), ridge regression, k-nearest neighbors (KNN), interval-partial least squares (iPLS), and kernel-partial least squares (kPLS) regressions. Multivariate classification was carried out by applying principal component analysis with linear discriminant analysis (PCA-LDA) and partial least squares discriminant analysis (PLS-DA). Carotenoid content prediction was better obtained using mean-centered spectra and ridge regression (RMSEP = 0.0028 g kg−1, R2P = 0.90, RPD = 2.57, RER = 4.21 %). The classification of three groups (low = 0.031–0.045 g kg−1; average = 0.045–0.065 g kg−1; and high = 0.065–0.078 g kg−1) was possible by applying PLS-DA with a correct classification of 93 %, 70 %, and 86 %, respectively for low, average, and high carotenoid content. Thus, NIR spectroscopy can be used as a non-destructive method to predict carotenoids and classify ‘IAC Rurik’ tubers based on their carotenoid content.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Produção Vegetal, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane s/n, SP-
Descrição: dc.descriptionInstituto Agronômico de Campinas Unidade de Pesquisa e Desenvolvimento de Mococa, Avenida Presidente Castelo Branco, 700, Jardim São Francisco, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Center for Tropical Roots and Starches Fazenda Experimental Lageado, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Goiás (UFG) Escola de Agronomia Departamento de Engenharia de Alimentos Campus Samambaia, Rodovia Goiânia-Nova Veneza, Km 0 s/n, GO-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Rio Grande do Norte (URFN) Centro de Ciências Exatas Departamento de Química Campus Universitário Instituto de Química, Lagoa Nova, RN-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual do Ceará (UECE) Centro de Educação Ciências e Tecnologia da Região dos Inhamuns, CE CEP-
Descrição: dc.descriptionUniversity of Idaho (U of I) Kimberly Research and Extension Center, 3806 N 3600 E-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Produção Vegetal, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane s/n, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Center for Tropical Roots and Starches Fazenda Experimental Lageado, SP-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 001-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2008/51408–1-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationJournal of Food Composition and Analysis-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectChemometrics-
Palavras-chave: dc.subjectMultivariate analysis-
Palavras-chave: dc.subjectSolanum tuberosum L.-
Palavras-chave: dc.subjectTotal carotenoids-
Título: dc.titleFeasibility of near-infrared spectroscopy as a tool to estimate carotenoid content in ‘IAC Rurik’ specialty potato cultivar-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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