Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Lemos, Cassiane de Santana | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.contributor | Lourenção, Juliana Thaisa Vieira | - |
Autor(es): dc.creator | Souza, Nathalia Fervorine | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T22:55:56Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T22:55:56Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2025-03-20 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2025-03-20 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2025-02-19 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | https://hdl.handle.net/11449/295686 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/295686 | - |
Descrição: dc.description | Introduction: Involuntary weight loss is a nutritional disorder frequently observed in cancer patients and is associated with higher rates of postoperative morbidity and mortality. The patient's nutritional status directly influences the prognosis and response to surgical treatment, justifying the relevance of perioperative nutritional assessment and interventions. Objective: To assess the nutritional risk of patients undergoing elective colorectal surgery in the preoperative and postoperative periods. Method: Quantitative before-and-after study, carried out in the gastrosurgery inpatient unit of a large hospital in the interior of São Paulo. The sample was a convenience sample, part of a larger randomized clinical trial, composed of 25 participants aged > 18 years, who underwent elective colorectal surgeries from august 2023 to august 2024. The nutritional assessment of patients occurred in two stages, at hospital admission and discharge, consisting of the application of the Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) instrument; collection of biochemical tests and execution of anthropometric assessment. Data collection was performed using a tablet, with information recorded on the RedCap platform, and analyses were performed using descriptive and inferential statistics. Results: There was an increase in the mean ASG-PPP score, from 11.44 (SD = 7.23) at admission to 17.16 (SD = 5.69) at discharge; the number of patients in category B of moderate malnutrition increased from 4 (16%) at admission to 12 (48%) at discharge; 5 (20%) of the participants arrived at admission with a weight loss in the last month considered significant or severe; the adequacy of the AMBc in 80% of the participants was below adequate at admission. Regarding biochemical tests, we found in the preoperative period, 10 (40%) of the sample with transferrin saturation below the reference value; 4 (16%) with hypoalbuminemia and 8 (32%) with anemia. A positive correlation was observed with a higher PPP-SGA score at discharge and the occurrence of some type of complication during hospitalization. Conclusion: The perioperative period has been shown to be a time that increases the nutritional risk of patients with colorectal cancer, especially in the postoperative period. The preoperative period is an opportune window for performing nutritional screening and interventions that can optimize preparation for surgery and recovery of surgical oncology patients. | - |
Formato: dc.format | application/pdf | - |
Formato: dc.format | application/pdf | - |
Idioma: dc.language | pt_BR | - |
Publicador: dc.publisher | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Direitos: dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | - |
Palavras-chave: dc.subject | Neoplasias colorretais | - |
Palavras-chave: dc.subject | Cirurgia colorretal | - |
Palavras-chave: dc.subject | Estado nutricional | - |
Palavras-chave: dc.subject | Avaliação nutricional | - |
Palavras-chave: dc.subject | Colorectal neoplasms | - |
Palavras-chave: dc.subject | Colorectal surgery | - |
Palavras-chave: dc.subject | Nutritional status | - |
Palavras-chave: dc.subject | Nutritional sssessment | - |
Título: dc.title | Risco nutricional de pacientes submetidos à cirurgia eletiva de câncer colorretal | - |
Título: dc.title | Nutritional risk of patients undergoing elective colorectal cancer surgery | - |
Tipo de arquivo: dc.type | texto | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: