Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.creator | Squizatti, Mariana M. | - |
Autor(es): dc.creator | Rigueiro, André L. N. | - |
Autor(es): dc.creator | Silvestre, Antonio M. | - |
Autor(es): dc.creator | Soares, Carlos H. G. | - |
Autor(es): dc.creator | Assumpção, Alice H. P. M. | - |
Autor(es): dc.creator | Dias, Evandro F. F. | - |
Autor(es): dc.creator | Felizari, Luana D. | - |
Autor(es): dc.creator | Silva, Leandro A. F. | - |
Autor(es): dc.creator | Souza, Katia L. R. | - |
Autor(es): dc.creator | Carvalho, Victor M. | - |
Autor(es): dc.creator | Demartini, Breno L. | - |
Autor(es): dc.creator | Souza, Johnny M. | - |
Autor(es): dc.creator | Millen, Danilo D. | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T21:21:19Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T21:21:19Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-12-31 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.3389/fvets.2023.1089903 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/249870 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/249870 | - |
Descrição: dc.description | Feedlot cattle are usually adapted to high-concentrate diets containing sodium monensin (MON) in more than 14 days. However, considering that the dry matter intake DMI is usually lower during adaptation when compared to the finishing period, the use of MON during adaptation may decrease even further the DMI, and virginiamycin (VM) may be an alternative. This study was designed to investigate the effects of shortening the adaptation length from 14 to 9 or 6 days on ruminal metabolism, feeding behavior, and nutrient digestibility of Nellore cattle fed high-concentrate diets containing only VM as the sole feed additive. The experimental design was a 5 × 5 Latin square, where each period lasted 21 days. Five 17 mo-old Nellore yearling bulls were used (415 ± 22 kg of body weight), which were assigned to five treatments: (1) MON (30 mg/kg) and adaptation for 14 days; (2) MON (30 mg/kg) + VM (25 mg/kg) and adaptation for 14 days; (3) VM (25 mg/kg) and adaptation for 14 days; (4) VM (25 mg/kg) and adaptation for 9 days, and (5) VM (25 mg/kg) and adaptation for 6 days. A quadratic effect for adaptation length when only VM was fed was observed for mean pH (P = 0.03), duration of pH below 5.2 (P = 0.01) and 6.2 (P = 0.01), where cattle consuming VM adapted for 9 days had higher mean pH and shorter period of pH below 5.2 and 6.2. Cattle that consumed only MON had a lower concentration of butyrate (P = 0.02) and a higher concentration of propionate (P = 0.04) when compared to those consuming VM and adapted for 14 days. As the adaptation length decreased for animals consuming only VM, the rumen degradability of dry matter (P < 0.01), neutral detergent fiber (P < 0.01), and starch (P < 0.01) decreased; however, protozoa numbers of Entodinium and total protozoa increased. It is not recommended to shorten the adaptation length of these animals to either 6 or 9 days without negatively impacting nutrient disappearance and ruminal fermentation patterns. | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
Descrição: dc.description | School of Veterinary Medicine and Animal Science São Paulo State University (UNESP), São Paulo | - |
Descrição: dc.description | College of Agricultural and Technological Sciences São Paulo State University (UNESP), São Paulo | - |
Descrição: dc.description | School of Veterinary Medicine and Animal Science São Paulo State University (UNESP), São Paulo | - |
Descrição: dc.description | College of Agricultural and Technological Sciences São Paulo State University (UNESP), São Paulo | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Frontiers in Veterinary Science | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | degradability | - |
Palavras-chave: dc.subject | feedlot | - |
Palavras-chave: dc.subject | metabolism | - |
Palavras-chave: dc.subject | protozoa | - |
Palavras-chave: dc.subject | rumen | - |
Título: dc.title | Shortening the adaptation of Nellore cattle to high-concentrate diets using only virginiamycin as sole feed additive negatively impacts ruminal fermentation and nutrient utilization | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: