Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Federal University of Juiz de Fora | - |
Autor(es): dc.contributor | Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) | - |
Autor(es): dc.contributor | CNPq Researcher | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.creator | Marçal-Pedroza, Maria Guilhermina | - |
Autor(es): dc.creator | Campos, Mariana Magalhães | - |
Autor(es): dc.creator | Martins, Marta Fonseca | - |
Autor(es): dc.creator | Silva, Marcos Vinícius Barbosa | - |
Autor(es): dc.creator | da Costa, Mateus José Rodrigues Paranhos | - |
Autor(es): dc.creator | Negrão, João Alberto | - |
Autor(es): dc.creator | Sant’Anna, Aline Cristina | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T21:05:56Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T21:05:56Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-06-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0286466 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/248935 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/248935 | - |
Descrição: dc.description | Reactive dairy cows are more susceptible to stress, and this may result in negative effects on milk yield and quality. The aims of this study were to investigate the relationships between temperament traits and concentration of milk cortisol and oxytocin, milk yield, milkability, and milk quality in Holstein-Gyr cows. Temperament traits were assessed in 76 Holstein-Gyr cows in the milking parlor (by scoring milking reactivity and recording the numbers of steps and kicks during pre-milking udder preparation and when fitting the milking cluster) and during handling in the corral (by measuring the time to enter in the squeeze chute, ET and flight speed, FS). Milk samples were collected for milk quality (% fat, % protein, % lactose, and somatic cell count, SCC), and milk cortisol and oxytocin. Milk yield, milking time, and average flow were also measured. The calmer cows during milking management (class ‘low’) produced milk with higher protein (p = 0.028) content and tendencies for lower fat (p = 0.056) and higher lactose (p = 0.055) contents. Regarding the hormones, the most reactive cows (class ‘high’) in the milking and handling corral produced milk with higher concentrations of cortisol (p<0.001) and oxytocin (p = 0.023). In addition, the temperament of the animals affected some of the productive measures evaluated. Cows with reactive temperament had lower milk flow and longer milking time than the intermediate ones and had higher fat and a tendency for lower protein percentage in milk compared to cows with intermediate temperaments. Calm and intermediate cows in the handling corral produced more milk and presented better milkability parameters, such as a shorter milking time and greater average milk flow. Our results suggest that the cows’ behavioral reactivity can be related to the intensity of their response to stress during handling. | - |
Descrição: dc.description | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | - |
Descrição: dc.description | Nucleus of Studies and Research in Ethology and Animal Welfare (NEBEA) Department of Zoology Institute of Biological Sciences Federal University of Juiz de Fora, Juiz de Fora | - |
Descrição: dc.description | Postgraduation Program in Biodiversity and Nature Conservancy Federal University of Juiz de Fora, Juiz de Fora | - |
Descrição: dc.description | Brazilian Agricultural Research Corporation Embrapa Dairy Cattle | - |
Descrição: dc.description | National Council for Scientific and Technological Development CNPq Researcher | - |
Descrição: dc.description | Research Group in Ethology and Animal Ecology Department of Animal Science Faculty of Agriculture and Veterinary Sciences São Paulo State University (UNESP), Jaboticabal | - |
Descrição: dc.description | Basic Science Department Faculty of Animal Science and Food Engineering (FZEA) São Paulo State University (USP), Pirassununga | - |
Descrição: dc.description | Research Group in Ethology and Animal Ecology Department of Animal Science Faculty of Agriculture and Veterinary Sciences São Paulo State University (UNESP), Jaboticabal | - |
Descrição: dc.description | Basic Science Department Faculty of Animal Science and Food Engineering (FZEA) São Paulo State University (USP), Pirassununga | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | PLoS ONE | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Título: dc.title | Is the temperament of crossbred dairy cows related to milk cortisol and oxytocin concentrations, milk yield, and quality? | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: