Physiological quality and antioxidant enzymes activity in eggplant seeds with different ages and resting periods after harvest

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Uberlândia (UFU)-
Autor(es): dc.creatorAguilar, Ariel Santivañez-
Autor(es): dc.creatorCardoso, Antonio Ismael Inácio-
Autor(es): dc.creatorVasque, Henrique-
Autor(es): dc.creatorBardiviesso, Estefânia M.-
Autor(es): dc.creatorFelito, Ricardo Adriano-
Autor(es): dc.creatorBezerra, Breno Kennedy L.-
Autor(es): dc.creatorOkada, Maurício H.-
Autor(es): dc.creatorAcevedo, Andres Felipe G.-
Autor(es): dc.creatorPelvine, Raira A.-
Autor(es): dc.creatorSilva, Marcelo de A.-
Autor(es): dc.creatorLemes, Ernane M.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T22:58:01Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T22:58:01Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/s0102-0536-2023-e2478-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/248553-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/248553-
Descrição: dc.descriptionConstant changes during the seed maturation process affect its final quality and the post-harvest fruit resting, which can improve seed physiological quality. Therefore, the objective of this study was to evaluate the physiological and enzymatic activities of eggplant seeds extracted from fruits harvested at different ages and resting periods after harvest. Fruits were harvested presenting different colors at 40, 50, 60, and 70 days after anthesis (DAA) and rested for 0 (freshly harvested fruits), 10, and 20 days. The experimental design was set as completely randomized, with four replications and evaluated seeds extracted from six fruits per plot. The resting periods in eggplant fruits harvested at less than 60 DAA improved the mass of 1000 seeds, germination, vigor, and protein content. Seeds with higher germination and vigor presented lower dismutase (SOD), catalase (CAT), and peroxidase (POX) enzymatic activity. The results indicated that the ideal moment of eggplant harvest for seed production is when the fruit reaches the yellowish-brown color corresponding to about 60 DAA; however, if the eggplant fruit is harvested earlier (40 or 50 DAA), it has to rest for about 10 to 20 days to achieve high physiological quality (germination and vigor).-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Depto. de Produção de Plantas (UNESP-FCA), SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Depto. de Engenharia Rural e Economia Social (UNESP-FCA), SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Uberlandia Instituto de Ciências Agrárias (UFU), MG-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Depto. de Produção de Plantas (UNESP-FCA), SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Depto. de Engenharia Rural e Economia Social (UNESP-FCA), SP-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationHorticultura Brasileira-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectgermination-
Palavras-chave: dc.subjectseed maturation-
Palavras-chave: dc.subjectseed vigor-
Palavras-chave: dc.subjectSolanum melongena-
Título: dc.titlePhysiological quality and antioxidant enzymes activity in eggplant seeds with different ages and resting periods after harvest-
Título: dc.titleQualidade fisiológica e atividade de enzimas antioxidantes em sementes de berinjela com diferentes idades e períodos de repouso após a colheita-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.