Nutritional and technological properties of pulp and peel flours from different mango cultivars

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
Autor(es): dc.creatorIzidoro, Maiqui-
Autor(es): dc.creatorLeonel, Magali-
Autor(es): dc.creatorLeonel, Sarita-
Autor(es): dc.creatorLossoli, Nathalia Aparecida Barbosa-
Autor(es): dc.creatorCândido, Hebert Teixeira-
Autor(es): dc.creatorZüge, Patrícia Graosque Ulguim-
Autor(es): dc.creatorDe Jesus Assis, Jaciene Lopes-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T20:44:55Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T20:44:55Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/fst.107922-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/248166-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/248166-
Descrição: dc.descriptionGlobal mango production generates significant agricultural and industrial waste, including non-standard fruits and peels. Herein, flours obtained from the immature fruits of four mango cultivars (Haden, Keitt, Parwin, and Tommy Atkins) were characterized for their physicochemical properties with the goal of valorization as an ingredient in functional food products. Regardless of cultivar, the peel flours represented excellent sources of fiber, with notable calcium, magnesium, manganese, carotenoids, and antioxidant contents as well as high percentage of large particles and good water retention capacity. Pulp flours exhibit high starch content, light color, and fine granulometry. The mango cultivars strongly interfered with the differentiation of the mango peel and pulp flours. The results presented herein show that understanding the characteristics of flours obtained by processing different parts of the fruits of various cultivars can produce composite mango flours with different nutritional and technological properties, expanding their possible uses in food products and driving sustainable agricultural production in terms of efficient crop waste management.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionCentro de Raízes e Amidos Tropicais – CERAT Universidade Estadual Paulista – UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Horticultura Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista – UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionEmbrapa Mandioca e Fruticultura, BA-
Descrição: dc.descriptionCentro de Raízes e Amidos Tropicais – CERAT Universidade Estadual Paulista – UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Horticultura Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista – UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 302848/2021-5-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationFood Science and Technology (Brazil)-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectcarotenoids-
Palavras-chave: dc.subjectmicrostructure-
Palavras-chave: dc.subjectminerals-
Palavras-chave: dc.subjectproximate composition-
Palavras-chave: dc.subjecttechnological properties-
Título: dc.titleNutritional and technological properties of pulp and peel flours from different mango cultivars-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.