Perception and sensory acceptance of sweet taste by individuals that who work/study on different shifts

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade do Estado de Minas Gerais-
Autor(es): dc.creatorCamargo, Ana Carolina Bom-
Autor(es): dc.creatorde Castilhos, Maurício Bonatto Machado-
Autor(es): dc.creatorConti, Ana Carolina-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T18:44:43Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T18:44:43Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2021-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1678-9865202235E220037-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/248019-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/248019-
Descrição: dc.descriptionObjective This study aimed to evaluate the perception and sensory acceptance of sweet taste by individuals who work/study on different shifts. Methods Three groups of individuals were recruited: the Control group (individuals that study during the day and do not work at night), Group 1 (individuals that study in the evening) and Group 2 (individuals that work overnight). The individuals were submitted to a detection threshold test using sucrose solutions and a sensory acceptance test using a structured hedonic scale and a Just-About-Right scale for sweet taste in blancmange. Results The detection thresholds were significantly higher for Groups 1 and 2. Individuals of Group 2 had a preference by blancmanges when having high sucrose concentrations, as well as had an ideal concentration of 10.50% sucrose against 5.95% sucrose for the Control group. Conclusion Our study shows a relationship between changes in the circadian cycle and the sensory perception and acceptance of sweet taste. More studies need to be performed to understand such relationships and their repercussions better.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista ‘Júlio de Mesquita Filho’ Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, R. Cristóvão Colombo,2265,Jardim Nazareth,SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade do Estado de Minas Gerais Departamento de Ciências Agrárias e Biológicas, MG-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista ‘Júlio de Mesquita Filho’ Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos, R. Cristóvão Colombo,2265,Jardim Nazareth,SP-
Idioma: dc.languageen-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationRevista de Nutricao-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectCircadian cycle-
Palavras-chave: dc.subjectDetection threshold test-
Palavras-chave: dc.subjectSensory acceptance-
Título: dc.titlePerception and sensory acceptance of sweet taste by individuals that who work/study on different shifts-
Título: dc.titlePercepção e aceitação sensorial do gosto doce por indivíduos que trabalham/estudam em diferentes turnos-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.