Alginate films as carriers of probiotic bacteria and Pickering emulsion

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de São Carlos (UFSCar)-
Autor(es): dc.contributorUniversity of Araraquara (UNIARA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
Autor(es): dc.creatorMedeiros, Jackson Andson-
Autor(es): dc.creatorOtoni, Caio Gomide-
Autor(es): dc.creatorNiro, Carolina Madazio-
Autor(es): dc.creatorSivieri, Katia-
Autor(es): dc.creatorBarud, Hernane S.-
Autor(es): dc.creatorGuimarães, Francisco E.G.-
Autor(es): dc.creatorAlonso, Jovan D.-
Autor(es): dc.creatorAzeredo, Henriette M.C.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T22:59:03Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T22:59:03Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-11-30-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100987-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/247902-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/247902-
Descrição: dc.descriptionBioactive edible films have been proposed from a calcium-crosslinked alginate matrix added with probiotic bacteria (Bacillus coagulans, as the bioactive component) and/or bacterial cellulose nanocrystal (BCNC)-stabilized palm olein Pickering emulsion (as a hydrophobizing component). The emulsion, however, instead of increasing the surface hydrophobicity and the barrier to water vapor, decreased both, due to discontinuities on the film structure and possibly the BCNC layer around the droplets minimizing the surface exposure of the hydrophobic phase (and its effects on film hydrophobicity). The probiotic bacteria, on the other hand, besides increasing the elastic modulus (which was ascribed to electrostatic interactions between teichoic acid and calcium), also enhanced both surface hydrophobicity and barrier to water vapor, probably due to the hydrophobicity of Bacillus spores. The probiotics exhibited high viability (> 8 log cfu.g−1, on a dry film basis) during film drying, storage, and digestion in a simulated gastrointestinal tract.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária-
Descrição: dc.descriptionLaboratório Nacional de Nanotecnologia-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionGraduate Program in Food Nutrition and Food Engineering São Paulo State University (UNESP), Rodovia Araraquara-Jaú, km 01, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Materials Engineering Federal University of São Carlos (UFSCar), Rod. Washington Luis, km 235-
Descrição: dc.descriptionGraduate Program in Biotechnology Federal University of São Carlos (UFSCar), Rod. Washington Luis, km 235, SP-
Descrição: dc.descriptionBiopolymers and Biomaterials Group University of Araraquara (UNIARA), Rua Carlos Gomes, 1217, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversity of São Paulo (USP) São Carlos Institute of Physics, Av. Trabalhador São-carlense, 400, SP-
Descrição: dc.descriptionInstitute of Chemistry of Araraquara São Paulo State University (UNESP), Av. Prof. Francisco Degni, 55, SP-
Descrição: dc.descriptionEmbrapa Instrumentation, R. 15 de Novembro, 1452, Caixa Postal 741, SP-
Descrição: dc.descriptionGraduate Program in Food Nutrition and Food Engineering São Paulo State University (UNESP), Rodovia Araraquara-Jaú, km 01, SP-
Descrição: dc.descriptionInstitute of Chemistry of Araraquara São Paulo State University (UNESP), Av. Prof. Francisco Degni, 55, SP-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 88882.426523/2019–01-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 88882.432561/2019–01-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationFood Packaging and Shelf Life-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectFunctional foods-
Palavras-chave: dc.subjectPolysaccharides-
Palavras-chave: dc.subjectTensile properties-
Palavras-chave: dc.subjectWater vapor permeability-
Título: dc.titleAlginate films as carriers of probiotic bacteria and Pickering emulsion-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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