Iron biofortification in quinoa: Effect of iron application methods on nutritional quality, anti-nutrient composition, and grain productivity

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Viçosa (UFV)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.creatorLata-Tenesaca, Luis Felipe-
Autor(es): dc.creatorde Mello Prado, Renato-
Autor(es): dc.creatorAjila-Celi, Gabriela Eugenia-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Dalila Lopes-
Autor(es): dc.creatorJunior, José Sidnaldo Pinzetta-
Autor(es): dc.creatorMattiuz, Ben-Hur-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T22:00:21Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T22:00:21Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-15-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134573-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/247758-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/247758-
Descrição: dc.descriptionBiofortification of iron (Fe) in quinoa (Chenopodium quinoa) grains should have benefits for human health and food security. However, effects of this approach on productivity, as well as Fe content and grain quality remain unknown. Thus, a greenhouse experiment was conducted to determine the impacts of different methods of Fe delivery in a hydroponic system, root application (90 µmol/L), foliar spraying (9 mmol/L), combined root and foliar application, and control (no Fe). Foliar Fe application in four applications at vegetative and reproductive stages stood out from root application in promoting quinoa growth and productivity, perhaps because of greater accumulation of Fe in the plants, leading to increased photosynthetic pigments and electron transport. Foliar application of Fe also improved grain quality, as it was associated with higher Fe contents, ascorbic acid (AsA), total proteins, and manganese (Mn). In addition, there was a decrease in antinutritional compounds and phosphorus (P) in grains. Foliar Fe application can be an efficient agronomic practice to obtain Fe-biofortified quinoa grains and was associated with improved physiological responses and productivity.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Fitopatologia Universidade Federal de Viçosa (UFV), Minas Gerais-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciências da Produção Agrícola Universidade Estadual Paulista (Unesp), Jaboticabal-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Biologia Aplicada à Agricultura Universidade Estadual Paulista (Unesp), Jaboticabal-
Descrição: dc.descriptionCentro de Energia Nuclear na Agricultura Universidade de São Paulo (USP), Piracicaba-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Tecnologia Universidade Estadual Paulista (Unesp), Jaboticabal-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências Departamento de Biologia Geral e Aplicada Universidade Estadual Paulista (Unesp), Rio Claro-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciências da Produção Agrícola Universidade Estadual Paulista (Unesp), Jaboticabal-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Biologia Aplicada à Agricultura Universidade Estadual Paulista (Unesp), Jaboticabal-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Tecnologia Universidade Estadual Paulista (Unesp), Jaboticabal-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências Departamento de Biologia Geral e Aplicada Universidade Estadual Paulista (Unesp), Rio Claro-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationFood Chemistry-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBiofortification-
Palavras-chave: dc.subjectChenopodium quinoa-
Palavras-chave: dc.subjectFoliar application-
Palavras-chave: dc.subjectGrain quality-
Palavras-chave: dc.subjectMicronutrients-
Título: dc.titleIron biofortification in quinoa: Effect of iron application methods on nutritional quality, anti-nutrient composition, and grain productivity-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.