Functional properties of bioactive compounds from Spirulina spp.: Current status and future trends

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Paraná (UFPR)-
Autor(es): dc.contributorLaboratório de Biotecnologia-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorBortolini, Débora Gonçalves-
Autor(es): dc.creatorMaciel, Giselle Maria-
Autor(es): dc.creatorFernandes, Isabela de Andrade Arruda-
Autor(es): dc.creatorPedro, Alessandra Cristina-
Autor(es): dc.creatorRubio, Fernanda Thaís Vieira-
Autor(es): dc.creatorBranco, Ivanise Guiherme-
Autor(es): dc.creatorHaminiuk, Charles Windson Isidoro-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T16:40:36Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T16:40:36Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-12-29-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.fochms.2022.100134-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/247637-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/247637-
Descrição: dc.descriptionFunctional foods show non-toxic bioactive compounds that offer health benefits beyond their nutritional value and beneficially modulate one or more target functions in the body. In recent decades, there has been an increase in the trend toward consuming foods rich in bioactive compounds, less industrialized, and with functional properties. Spirulina, a cyanobacterium considered blue microalgae, widely found in South America, stands out for its rich composition of bioactive compounds, as well as unsaturated fatty acids and essential amino acids, which contribute to basic human nutrition and can be used as a protein source for diets free from animal products. In addition, they have colored compounds, such as chlorophylls, carotenoids, phycocyanins, and phenolic compounds which can be used as corants and natural antioxidants. In this context, this review article presents the main biological activities of spirulina as an anticancer, neuroprotective, probiotic, anti-inflammatory, and immune system stimulating effect. Furthermore, an overview of the composition of spirulina, its potential for different applications in functional foods, and its emerging technologies are covered in this review.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Paraná (UFPR) Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos (PPGEAL), Paraná-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR) Departamento Acadêmico de Química e Biologia (DAQBi) Laboratório de Biotecnologia, Paraná-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de São Paulo Escola Politécnica Department of Chemical Engineering Main Campus, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Departamento de Ciências Biológicas Assis, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Departamento de Ciências Biológicas Assis, São Paulo-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationFood Chemistry: Molecular Sciences-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAminoacids-
Palavras-chave: dc.subjectCarotenoids-
Palavras-chave: dc.subjectMicroalgae-
Palavras-chave: dc.subjectPhenolic compounds-
Palavras-chave: dc.subjectPhycocyanin-
Palavras-chave: dc.subjectUnsaturated fatty acids-
Título: dc.titleFunctional properties of bioactive compounds from Spirulina spp.: Current status and future trends-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.