
Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
| Metadados | Descrição | Idioma |
|---|---|---|
| Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
| Autor(es): dc.contributor | Technology School (FATEC) | - |
| Autor(es): dc.creator | Júnior, Arilson José de Oliveira | - |
| Autor(es): dc.creator | Sousa, Guilherme dos Santos | - |
| Autor(es): dc.creator | Pai, Enzo Dal | - |
| Autor(es): dc.creator | de Almeida, Osvaldo Cesar Pinheiro | - |
| Autor(es): dc.creator | Neto, Mario Mollo | - |
| Autor(es): dc.creator | Simões, Rafael Plana | - |
| Autor(es): dc.creator | de Souza, Silvia Regina Lucas | - |
| Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T21:49:18Z | - |
| Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T21:49:18Z | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2021-11-30 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/j.atech.2021.100007 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/247593 | - |
| Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/247593 | - |
| Descrição: dc.description | One of the ways to optimize animal production environments is through the understanding of the bioclimatic factors that are harmful to the animals. Among the techniques currently applied for measuring and analyzing bioclimatic factors, the vast majority demand that the producers and researchers have high level of technical skills, those techniques (e.g. using maps of spatial variability) hinder the rapid evaluation of certain environments. It is important to note that there is currently no software and hardware tool that allows for an on-site bioclimatic analysis, for example using an Android or iOS app. Thus, the present study was conducted with the objective of developing a system capable of collecting air temperature measurements (Ta), black globe temperature (Tg) and relative humidity (RH), to interact with Aurora mobile app, enabling the on-site development of maps with spatial variability of the air temperature and indices of thermal broilers comfort, using data interpolation. The system was developed through the creation of six transmitters and one receiver. The results obtained indicate that the system operated correctly and allows on-site analysis of thermal animal comfort. During the validation period a total of 48 maps were developed, considering the periods of morning and afternoon, and using the Ta, BGHI and THI measurements. The maps allowed the on-site identification of regions with conditions of comfort, discomfort and thermal stress (both by heat and cold). According to the maps of thermal comfort indices, the afternoon period presented conditions that were often heat stress. The maps of air temperature and thermal comfort indices allow the producers and researchers to have, at hand, a highly portable tool for evaluating the broilers welfare. | - |
| Descrição: dc.description | Department of Rural Engineering School of Agriculture São Paulo State University (UNESP), Av. Universitária, 3780 | - |
| Descrição: dc.description | Department of Bioprocess and Biotechnology School of Agriculture São Paulo State University (UNESP), Av. Universitária, 3780 | - |
| Descrição: dc.description | Technology School (FATEC), Av. José Ítalo Bacchi, s/n, Jardim Aeroporto | - |
| Descrição: dc.description | Department of Biosystems Engineering São Paulo State University (UNESP) School of Sciences and Engineering, Av. Domingos da Costa Lopes, 780, Tupã | - |
| Descrição: dc.description | Department of Rural Engineering School of Agriculture São Paulo State University (UNESP), Av. Universitária, 3780 | - |
| Descrição: dc.description | Department of Bioprocess and Biotechnology School of Agriculture São Paulo State University (UNESP), Av. Universitária, 3780 | - |
| Descrição: dc.description | Department of Biosystems Engineering São Paulo State University (UNESP) School of Sciences and Engineering, Av. Domingos da Costa Lopes, 780, Tupã | - |
| Idioma: dc.language | en | - |
| Relação: dc.relation | Smart Agricultural Technology | - |
| ???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Microcontrollers | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Spatial variability | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Thematic maps | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Thermal comfort indices | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Welfare | - |
| Título: dc.title | System for assessing broilers thermal comfort | - |
| Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
| Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp | |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: