Analysis of Scientific production aligned with the Food and Nutrition Security Strategy of Portuguese-Speaking African Institutions: a systematic scoping review

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorInstituto de Ciências de Saúde de Chimoio-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Pará (UFPA)-
Autor(es): dc.contributorInstituto de Desenvolvimento Rural-
Autor(es): dc.contributorCentro de Investigação em Produção Agroalimentar Sustentável-
Autor(es): dc.creatorMiquitaio, Augusto Mário-
Autor(es): dc.creatorCrisp, Alex Harley-
Autor(es): dc.creatorZuliani, Daniela Queiroz-
Autor(es): dc.creatorde Moura, Ana Pinto-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Maria Rita Marques-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T20:44:59Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T20:44:59Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1678-9865202336e220107-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/247421-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/247421-
Descrição: dc.descriptionThis systematic scoping review aimed to map and characterize the scientific production of researchers from Portuguese-speaking African institutions that align with the Food and Nutrition Security Strategy of the Community of Portuguese-Speaking Countries. The literature search was conducted using six electronic databases (PubMed, EMBASE, Virtual Health Library, Scientific Electronic Library Online, Scopus, and Web of Science), with no restrictions on the year of publication nor language. Through the search strategy, 10,061 records were identified, of which 502 documents and 654 researchers were selected by Food and Nutrition Security specialists along three axes: 1) Policy governance; 2) Access to food; 3) Availability of food. Institutional researchers from Mozambique (66.9%), Guinea-Bissau (15.9%), and Angola (11.4%) presented the most publications and international collaborations. Researchers from Cape Verde, Sao Tome and Principe, and Equatorial Guinea institutions added only 5.8% of the total production. A greater number of publications (61%) was related to axis two of the Food and Nutrition Security Strategy of the Community of Portuguese-Speaking Countries. The most studied themes were sustainable development, child malnutrition, and agricultural production for the first, second, and third axis, respectively. In general, scientific publications have shown limitations in their approaches due to the challenge imposed by the complexity of the food system. However, there has been a quantitative evolution in publications in the last decade, with a greater participation of researchers from Portuguese-speaking African institutions-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências Departamento de Ciências Humanas e Ciências da Nutrição e Alimentação, SP-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Ciências de Saúde de Chimoio Departamento do Curso de Técnicos de Nutrição, Manica-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Pará Instituto Ciências da Saúde Programa de Pós-Graduação em Ciências do Movimento Humano, PA-
Descrição: dc.descriptionUniversidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira Instituto de Desenvolvimento Rural, CE-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Aberta Departamento de Ciências e Tecnologia Centro de Investigação em Produção Agroalimentar Sustentável-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências Departamento de Ciências Humanas e Ciências da Nutrição e Alimentação, SP-
Idioma: dc.languageen-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationRevista de Nutricao-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAuthorship and co-authorship in scientific publications-
Palavras-chave: dc.subjectFood insecurity-
Palavras-chave: dc.subjectHuman rights-
Título: dc.titleAnalysis of Scientific production aligned with the Food and Nutrition Security Strategy of Portuguese-Speaking African Institutions: a systematic scoping review-
Título: dc.titleAnálise da produção científica alinhada com a Estratégia de Segurança Alimentar e Nutricional das Instituições Africanas de Língua Portuguesa: uma revisão sistemática de escopo-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.