Psychosocial Influence Scale of Fruit and Vegetable Consumption among Adolescents: Adaptation and Factorial Validity

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Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Alfenas-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorMoraes, César Henrique de Carvalho-
Autor(es): dc.creatorAlvarenga, Marle Dos Santos-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Wanderson Roberto-
Autor(es): dc.creatorCyrillo, Denise Cavallini-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T20:21:06Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T20:21:06Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/1413-81232023284.12702022-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/247171-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/247171-
Descrição: dc.descriptionInstruments to evaluate psychosocial determinants of fruit and vegetable (F&V) consumption among adolescents are scarce, and the-re appears to be only one instrument – unnamed and unvalidated – that investigates determinants derived from theories of social psychology targe-ting the frequency of F&V consumption among adolescents. The scope of this paper was to present the process of cultural adaptation and factor vali-dation of this instrument al-lowing its use in studies with Brazilian adolescents. The cross-cultu-ral adaptation process was accomplished and the final version – named Psychosocial Influence Scale for Fruit and Vegetable Consumption among Adolescents (PSI-FAVES) – was tested with 429 students (58% female) using McDonald’s omega (ω) reliability and Confirmatory Factor Analysis (CFA) as analytical methods. The final version required refinement and the instrument showed adequate overall reliability (ω=0.86) and good fit of the data to the previously elaborated model (CFI=0.955; TLI=0.951 and RMSEA (90%CI) =0.043 (0.038-0.049)), being the first systemati-cally validated instrument to investigate psychosocial determinants of F&V consumption among adolescents.-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Nutrição em Saúde Pública Faculdade de Saúde Pública Universidade de São Paulo (USP), Av. Dr. Arnaldo 715, Cerqueira César, SP-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Nutrição e Longevidade Universidade Federal de Alfenas, MG-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Alimentos Nutrição e Engenharia de Alimentos Universidade Estadual Paulista, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Economia Faculdade de Economia Administração e Contabilidade USP, SP-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Alimentos Nutrição e Engenharia de Alimentos Universidade Estadual Paulista, SP-
Formato: dc.format1199-1218-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationCiencia e Saude Coletiva-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAdolescent-
Palavras-chave: dc.subjectCross-cultural Comparison-
Palavras-chave: dc.subjectFeeding Habits-
Título: dc.titlePsychosocial Influence Scale of Fruit and Vegetable Consumption among Adolescents: Adaptation and Factorial Validity-
Título: dc.titleEscala de Influência Psicossocial da ingestão de Frutas, Verduras e Legumes do Adolescente: Adaptação e Validade Fatorial-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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