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Metadados | Descrição | Idioma |
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Autor(es): dc.contributor | Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal de Lavras (UFLA) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.contributor | Instituto de Botânica | - |
Autor(es): dc.contributor | Centro | - |
Autor(es): dc.creator | Carvalho, Mayara Holanda de | - |
Autor(es): dc.creator | Rosa, Sttela Dellyzete Veiga Franco da | - |
Autor(es): dc.creator | Coelho, Stefânia Viias Boas | - |
Autor(es): dc.creator | Guimarães, Cristiane Carvalho | - |
Autor(es): dc.creator | Martins, Rayana de Sá | - |
Autor(es): dc.creator | Clemente, Aline da Consolação Sampaio | - |
Autor(es): dc.creator | Paiva, Luciano Vilela | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T22:52:45Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T22:52:45Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-07-29 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-09-20 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.4025/actasciagron.v45i1.56908 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/246351 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/246351 | - |
Descrição: dc.description | The reduced longevity of coffee seeds has been attributed to their sensitivity to desiccation. Studies related to gene expression and enzyme activity in coffee seeds under drying are important for understanding the effects of drying on their physiological quality. The aim of this study was to investigate the molecular aspects of seeds under different drying methods and associate them with physiological quality. Coffee seeds with different water contents were dried both slowly and rapidly. Enzymatic activity was analysed, as well as the expression of genes that encode the enzymes superoxide dismutase, catalase, peroxiredoxins, isocitrate lyase, and endo-ß-mannanase. There was a significant effect of drying speed and final water content on enzyme activity and on the expression of the different genes analysed. In seeds under rapid drying, there was greater expression of the genes that encode the enzymes catalase and endo-ß-mannanase. Greater expression of the 1 CYS PRX and SOD genes and greater activity of the ICL isoenzymes were found in seeds with superior physiological quality, but greater activity of the endo-β-mannanase and CAT enzymes occurred in seeds with lower physiological quality. | - |
Descrição: dc.description | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES) | - |
Descrição: dc.description | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG) | - |
Descrição: dc.description | Laboratório de Genética e Biotecnologia Embrapa Agroenergia Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Cx. Postal 40.315, Distrito Federal | - |
Descrição: dc.description | Embrapa Café Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Parque Estação Biológica, Distrito Federal | - |
Descrição: dc.description | Universidade Federal de Lavras Campus Universitário, Minas Gerais | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista, São Paulo | - |
Descrição: dc.description | Núcleo de Pesquisa em Sementes Instituto de Botânica, São Paulo | - |
Descrição: dc.description | OnSeeds Treinamentos Centro, Minas Gerais | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista, São Paulo | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Acta Scientiarum - Agronomy | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | desiccation tolerance | - |
Palavras-chave: dc.subject | endo-ß-mannanase | - |
Palavras-chave: dc.subject | enzyme profile | - |
Palavras-chave: dc.subject | gene transcription | - |
Palavras-chave: dc.subject | oxidative stress | - |
Título: dc.title | Drying of arabica coffee and its effect on the gene expression and activity of enzymes linked to seed physiological quality | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
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