Chitosan combined with technical cashew nut shell liquid improves in vitro ruminal parameters and gas production kinetics

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorEscola de Medicina Veterinária e Zootecnia-
Autor(es): dc.contributorFaculdade de Ciências Agrárias-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Maringá (UEM)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Santa Catarina (UFSC)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)-
Autor(es): dc.contributorInstituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorde Queiroz Vieira, Elis Regina-
Autor(es): dc.creatore Buschinelli, Rafael Henrique de Tonissi-
Autor(es): dc.creatorDiaz, Tatiana Garcia-
Autor(es): dc.creatorOsmari, Milene Puntel-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira Seno, Leonardo-
Autor(es): dc.creatorÍtavo, Luís Carlos Vinhas-
Autor(es): dc.creatorGandra, Jefferson Rodrigues-
Autor(es): dc.creatorAnschau, Douglas Gabriel-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Raquel Tenório-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Nayara Gonçalves-
Autor(es): dc.creatorJacaúna, Amanna Gonzaga-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T21:07:16Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T21:07:16Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2023-07-29-
Data de envio: dc.date.issued2021-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.37496/RBZ5120200186-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/246339-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/246339-
Descrição: dc.descriptionThe objective was to evaluate the inclusion of chitosan (CHI) and technical cashew nut shell liquid (CNSLt) as natural feed additives in cattle diets on nutrient digestibility, ruminal fermentation, and in vitro gas production kinetics. We conducted a completely randomized design with 5×4 factorial arrangement, with 20, 35, 50, 65, and 100% Tifton 85 hay and four additives, monensin (200 mg/kg DM), CNSLt (500 mg/kg DM), CHI (500 mg/kg DM), and CNSLt+CHI (500 mg/kg DM/each). Dry matter (DM) and organic matter (OM) digestibility showed a linear reduction according to forage levels. The highest DM digestibility was observed with CHI on cattle diets. Inclusion of CHI increased DM digestibility. The highest in vitro organic matter and crude protein (CP) digestibilities were observed for CNSLt+CHI. The in vitro dry matter digestibility increased linearly with concentrate in the diet. There was interaction of forage:concentrate ratio and the additives for neutral detergent fiber, acid detergent fiber and hemicellulose digestibility. Chitosan, CNSLt, and CNSLt+CHI promoted the lowest acetate:propionate ratio compared with monensin. Total gas production showed interaction of the forage:concentrate ratio and additives. Lag time was lowest with CNSLt+CHI. Chitosan and CNSLt can be considered alternative fermentation modulators to ionophores by improving nutrient digestibility and increasing ruminal propionate concentrations.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Tocantins Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia, TO-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal da Grande Dourados Faculdade de Ciências Agrárias, MS-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual de Maringá Departamento de Zootecnia, PR-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Santa Catarina Departamento de Zootecnia e Desenvolvimento Rural, SC-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Mato Grosso do Sul Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, MS-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Sul e Sudeste do Pará Instituto de Estudos em Desenvolvimento Agrário e Regional, PA-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, SP-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationRevista Brasileira de Zootecnia-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectGas production-
Palavras-chave: dc.subjectNatural feed additives-
Palavras-chave: dc.subjectRumen fermentation-
Palavras-chave: dc.subjectShort-chain fatty acids-
Título: dc.titleChitosan combined with technical cashew nut shell liquid improves in vitro ruminal parameters and gas production kinetics-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.