Cassava roots damaged by Migdolus fryanus produce poor quality starch

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Maringá (UEM)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Do Oeste Do Paraná-
Autor(es): dc.contributorEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de São Carlos (UFSCar)-
Autor(es): dc.creatorGuerreiro, Julio César-
Autor(es): dc.creatorAzevedo, Ana Paula-
Autor(es): dc.creatorPrado, Evandro Pereira-
Autor(es): dc.creatorPietrowski, Vanda-
Autor(es): dc.creatorRingenberg, Rudiney-
Autor(es): dc.creatorMoritz, Cristiane Mengue Feniman-
Autor(es): dc.creatorGiotto, Thais Carneiro-
Autor(es): dc.creatorPascutti, Thaíse Milena-
Autor(es): dc.creatorFerreira-Filho, Pedro José-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:53:44Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:53:44Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-02-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-02-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.32404/rean.v9i2.6884-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/242112-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/242112-
Descrição: dc.descriptionThe aim of this study was to evaluate the quality of starch produced by plants that suffer damage caused by M. fryanus, analyzed by colorimetric and morphological indices. Colorimetric data were composed of luminosity indices, a and b chroma coordinates and darkening index. For morphological data, the perimeter and area of starch granules extracted from cassava roots were analyzed. The variables were summarized in a principal component analysis and the axes scores retained for interpretation were correlated with the damage caused by the M. fryanus. From these analyses and observing the main effects, linear regression models for the variables were determined, according to the level of damage caused by the pest. The damage caused by M. fryanus in the roots strongly influenced the indices related to starch colorimetry, hence, under conditions of greater damage, the tendency of the chroma coordinates to vary toward red and yellow was observed and a decrease in starch luminosity occurred, inversely proportional to the increase in darkening. Similar to what was observed in the colorimetric data, a drop in the size of starch granules was noted in the roots, which suffered greater damage from the pest.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual de Maringá, Campus de Umuarama, Paraná-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Campus de Dracena, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Do Oeste Do Paraná, Campus Marechal Cândido Rondon,Marechal Cândido Rondon-
Descrição: dc.descriptionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Embrapa Mandioca e Fruticultura, Bahia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de São Carlos, Campus Sorocaba, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Campus de Dracena, São Paulo-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationRevista de Agricultura Neotropical-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectPests-
Palavras-chave: dc.subjectProcessing industry-
Palavras-chave: dc.subjectSoil pests-
Palavras-chave: dc.subjectTuberous roots-
Título: dc.titleCassava roots damaged by Migdolus fryanus produce poor quality starch-
Título: dc.titleRaízes de mandioca danificadas por Migdolus fryanus produzem amido de baixa qualidade-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.