Detection of Listeria innocua in the dairy processing chain: resistance to antibiotics and essential oils

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Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)-
Autor(es): dc.contributorFundação Oswaldo Cruz – Fiocruz-
Autor(es): dc.contributorUniversidad Nacional Autónoma de Chota-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorda ROSA, Mayara Cardoso-
Autor(es): dc.creatorIacuzio, Raiza-
Autor(es): dc.creatorBarbosa, Giovana Rueda-
Autor(es): dc.creatorPereira, Rodrigo de Castro Lisboa-
Autor(es): dc.creatorCruzado-Bravo, Melina-
Autor(es): dc.creatorRall, Vera Lucia Mores-
Autor(es): dc.creatorVallim, Deyse Christina-
Autor(es): dc.creatorSilva, Nathália Cristina Cirone-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T20:48:37Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T20:48:37Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-01-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-01-
Data de envio: dc.date.issued2021-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/fst.81421-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/241622-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/241622-
Descrição: dc.descriptionListeria monocytogenes is a food pathogen responsible for many foodborne disease outbreaks. Listeria innocua is similar to L. monocytogenes, could be considered biologically similar to L. monocytogenes and could be used to predict its behavior. The aims of this work were to isolate Listeria spp. in dairy processing plants, perform genotypic characterization of virulence, evaluate the antimicrobial resistance profile, and verify the sensitivity of the strains to essential oils. Sampling was held in six dairy processing plants in the region of Campinas, Brazil. Seventeen Listeria innocua strains were isolated, all negative for virulence genes inlA, inlB, inlC, inlJ, actA, plcA, and plcB. The strains were resistant to kanamycin (5.9%), penicillin (11.8%), ampicillin (11.8%), cefoxitin (58.8%), clindamycin (76.50%) and oxacillin (100%). The susceptibility of the strains to commercial essential oils (Rosemarinus officinalis, Cymbopogon citratus, Eucalyptus citirodora, Mentha piperita, Piper nigrum, Vetiveria zizanioides, Cymbopogon nardus, Cymbopogon martinii and Pogostemon cablin) was evaluated by Minimum Inhibitory Concentration (MIC) test. The results showed Cymbopogon citratus, Cymbopogon martini, Cymbopogon nardus and Mentha piperita oils were most efficient. The resistance of Listeria innocua isolated in dairy processing plants is worrisome, and the use of essential oils could be an alternative for development of new drugs and products.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Agroindústria Alimentos e Nutrição Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” Universidade de São Paulo – USP, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciência de Alimentos e Nutrição Faculdade de Engenharia de Alimentos – FEA Universidade Estadual de Campinas – UNICAMP, SP-
Descrição: dc.descriptionLaboratório de Zoonoses Bacterianas Fundação Oswaldo Cruz – Fiocruz, RJ-
Descrição: dc.descriptionEscuela Profesional de Ingeniería Agroindustrial Facultad Ciencias Agrarias Universidad Nacional Autónoma de Chota, Cajamarca-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Microbiologia e Imunologia Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” – UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Microbiologia e Imunologia Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” – UNESP, SP-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2016/12322-0-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationFood Science and Technology (Brazil)-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectdairy-
Palavras-chave: dc.subjectfood processing-
Palavras-chave: dc.subjectfood safety-
Palavras-chave: dc.subjectListeria infection-
Palavras-chave: dc.subjectresistance-
Título: dc.titleDetection of Listeria innocua in the dairy processing chain: resistance to antibiotics and essential oils-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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