Chilling and forcing requirement of five international fig cultivars grown in Southeastern Brazil

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Autor(es): dc.contributorCentro Universitário de Votuporanga-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Viçosa (UFV)-
Autor(es): dc.contributorFaculdade de Educação Superior e Ensino Integral-
Autor(es): dc.creatorMonteiro, Laís Naiara Honorato-
Autor(es): dc.creatorLeonel, Sarita-
Autor(es): dc.creatorSouza, Jackson Mirellys Azevedo-
Autor(es): dc.creatorFerreira, Rafael Bibiano-
Autor(es): dc.creatorde Souza Silva, Marcelo-
Autor(es): dc.creatorGarcia, Emerson Loli-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T16:12:56Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T16:12:56Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-01-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-01-
Data de envio: dc.date.issued2021-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/0034-737X202269040001-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/241431-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/241431-
Descrição: dc.descriptionChill hours availability influence break dormancy, sprouting and production of temperate fruits trees in different regions. However, there are few reports on the subject for fig tree. This study aimed to evaluate the effects of the accumulated chilling hours on the physiology and dormancy release of fig cultivars. Stem cuttings of five fig cultivars were collected at the end of winter over two crop cycles and exposed to 0, 40, 80, 120 and 160 accumulated chilling hours (CH) in a cold chamber (8±0.5 ºC). Physiology of fig buds was then evaluated with regards to antioxidant enzymes activity, carbohydrate and nitrogen contents. The exposure of fig stem cuttings with two buds to different accumulated CH presented physiological changes for antioxidant enzymes activity, carbohydrates and nitrogen contents and confirming that the cultivars responded differently to the climatic conditions of each crop cycle. Results detected that the lowest accumulated CH in field in 2018 (2.7 CH) enabled a greater effect of the artificial CH when compared to 2017 (19.5 CH). Each fig cultivar had a critical accumulation point. The cultivars Roxo de Valinhos and Pingo de Mel require less CH to break dormancy, while Troyano requires more CH to finish this vegetative rest period.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionCentro Universitário de Votuporanga-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Viçosa Departamento de Agronomia, Minas Gerais-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Programa de Pós-graduação em Agronomia/Horticultura, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Educação Superior e Ensino Integral-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Centro de Raízes e Amidos Tropicais, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Programa de Pós-graduação em Agronomia/Horticultura, São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Centro de Raízes e Amidos Tropicais, São Paulo-
Formato: dc.format379-389-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationRevista Ceres-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAntioxidant enzymes-
Palavras-chave: dc.subjectBiodiversity-
Palavras-chave: dc.subjectCarbohydrates-
Palavras-chave: dc.subjectChilling requirements-
Palavras-chave: dc.subjectFicus carica l.-
Palavras-chave: dc.subjectGene pool.-
Título: dc.titleChilling and forcing requirement of five international fig cultivars grown in Southeastern Brazil-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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