Effects of lysine levels on performance, blood parameters, and nutrient digestibility of Duroc barrows in the starter phase

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorRua Manoel de Medeiros-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorEscola Agrícola de Jundiaí-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Paraná (UFPR)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade do Estado da Bahia/UNEB-
Autor(es): dc.creatorPalhares, Liliane O.-
Autor(es): dc.creatorDutra Junior, Wilson M.-
Autor(es): dc.creatorSilva, Marconi I. L. da-
Autor(es): dc.creatorCruz, Matheus S. da-
Autor(es): dc.creatorLima, Karolayne R. S. de-
Autor(es): dc.creatorSá, Kaline A. L. de-
Autor(es): dc.creatorBarbosa, Emanuela N. R.-
Autor(es): dc.creatorLudke, Maria C. M. M.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:19:12Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:19:12Z-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-01-
Data de envio: dc.date.issued2023-03-01-
Data de envio: dc.date.issued2021-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/0001-3765202220190516-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/239989-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/239989-
Descrição: dc.descriptionThe objective of this study was to evaluate the effects of different levels of digestible lysine, at fixed amino acid ratios, in performance, blood parameters and diet digestibility of barrows from 15 to 30 kg. Fifty barrows of the Duroc breed with an average initial body weight of 14.95±3.22 kg were assigned to five treatments in a completely randomized experimental design with five replicates and of two animals per experimental unit. Treatments consisted of crude protein and lysine levels, maintaining a fixed ratio with the other digestible amino acids (8.4, 9.4, 10.4, 11.4, and 12.4 g kg-1lysine/ kg of diet). The feed conversion decreased linearly according to lysine levels. The apparent digestibility coefficients of dry matter and crude protein increased linearly, and the same response was observed for serum total protein and urea. The results indicate that digestible lysine level for Duroc barrows in the starter phase is 12.4 g kg-1 of diet, as it improved feed conversion ratio and apparent nutrient digestibility.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal Rural de Pernambuco Rua Manoel de Medeiros, s/n Dois Irmãos PE-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Rua Prof. Dr. Walter Mauricio, Corrêa, s/n SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Rio Grande do Norte/UFRN Escola Agrícola de Jundiaí, Rodovia RN 160, Km 03, s/n RN-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Paraná/UFPR, Rua dos Funcionários, 1540 PR, Juvevê-
Descrição: dc.descriptionUniversidade do Estado da Bahia/UNEB, BR 242, Km 04, s/n, Loteamento Flamengo BA-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Rua Prof. Dr. Walter Mauricio, Corrêa, s/n SP-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationAnais da Academia Brasileira de Ciencias-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAmino acid-
Palavras-chave: dc.subjectIdeal protein-
Palavras-chave: dc.subjectNutrition-
Palavras-chave: dc.subjectNutritional requirement-
Título: dc.titleEffects of lysine levels on performance, blood parameters, and nutrient digestibility of Duroc barrows in the starter phase-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.