Improvement of biogenic amines in grape juice from Vitis labrusca and hybrid grapes grown in different training systems

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorAgron Inst IAC-
Autor(es): dc.creatorDomingues Neto, Francisco Jose-
Autor(es): dc.creatorBorges, Cristine Vanz-
Autor(es): dc.creatorLima, Giuseppina Pace Pereira[UNESP]-
Autor(es): dc.creatorPimentel Junior, Adilson-
Autor(es): dc.creatorMonteiro, Gean Charles-
Autor(es): dc.creatorFigueira, Ricardo-
Autor(es): dc.creatorVenturini Filho, Waldemar Gastoni-
Autor(es): dc.creatorMinatel, Igor Otavio-
Autor(es): dc.creatorMoura, Mara Fernandes-
Autor(es): dc.creatorTecchio, Marco Antonio-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:56:04Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:56:04Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-11-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-11-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-09-16-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1080/14620316.2022.2117103-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/237865-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/237865-
Descrição: dc.descriptionBioactive amines present in grapes and their derivatives are used as quality markers and have important physiological functions in plants and humans. We quantified the biogenic amines and antioxidant activity in whole juices of Vitis labrusca and hybrid grapes developed in Brazil. The grapes used were V. labrusca ('Bordo' and 'Isabel') and Brazilian hybrids ('IAC 138-22 Maximo' and 'BRS Violeta') grafted onto 'IAC 766 Campinas' rootstock. All vines were trained in low and high vertical shoot positions. The training systems and genotypes used were highly related to the presence of amino compounds and antioxidants. The juices from 'Bordo', 'IAC 138-22 Maximo' and 'BRS Violeta' grapes presented higher contents of beneficial biogenic amines. All juices contained biogenic amines at considerable levels and, consequently, had high biological potential. A high vertical shoot position system is recommended to improve dopamine, melatonin, and serotonin levels.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Sch Agr, Dept Hort, UNESP, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Inst Biosci, Dept Chem & Biol Sci, UNESP, R Prof Dr Ant6nio Celso Wagner Zanin 250, BR-18618689 Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionAgron Inst IAC, Adv Fruit Res Ctr, Jundiai, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Sch Agr, Dept Hort, UNESP, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Inst Biosci, Dept Chem & Biol Sci, UNESP, R Prof Dr Ant6nio Celso Wagner Zanin 250, BR-18618689 Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 406355/2018-5-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 307571/2019-0-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 307377/2021-0-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 305724/2018-5-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2015/16440-5-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2016/07510-2-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2019/27227-1-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2016/22665-2-
Formato: dc.format10-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherTaylor & Francis Ltd-
Relação: dc.relationJournal Of Horticultural Science & Biotechnology-
???dc.source???: dc.sourceWeb of Science-
Palavras-chave: dc.subjectVertical shoot position-
Palavras-chave: dc.subjectTryptophan-
Palavras-chave: dc.subjectSerotonin-
Palavras-chave: dc.subjectDopamine-
Palavras-chave: dc.subjectCQI-
Título: dc.titleImprovement of biogenic amines in grape juice from Vitis labrusca and hybrid grapes grown in different training systems-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.