Thermoanalytical study and characterization of native starches of Paraná pine seeds (Araucaria angustiofolia, Bert O. Ktze) and European chestnut seeds (Castanea sativa, Mill)

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Paraná (UFPR)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Positivo-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorBicudo, S. C.W.-
Autor(es): dc.creatorDemiate, I. M.-
Autor(es): dc.creatorBannach, G.-
Autor(es): dc.creatorLacerda, L. G.-
Autor(es): dc.creatorFilho, M. A. S. Carvalho-
Autor(es): dc.creatorIonashiro, M.-
Autor(es): dc.creatorSchnitzler, E.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:38:30Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:38:30Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-05-01-
Data de envio: dc.date.issued2022-05-01-
Data de envio: dc.date.issued2009-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.26850/1678-4618EQJ.V34.1.2009.P07-12-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/233650-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/233650-
Descrição: dc.descriptionStarch is the most important carbohydrate storage in plants. It is a raw material with diverse botanical origins, and is used by the food, paper, chemical, pharmaceutical, textile and other industries. In this work, native starches of Paraná pine seeds (pinhão) (Araucaria angustiofolia, Bert O. Ktze) and european chestnut seeds (Castanea sativa, Mill) were studied by thermoanalytical techniques: thermogravimetry (TG), differential thermal analysis (DTA) and differential scanning calorimetry (DSC), as well as X-ray powder patterns diffractometry. Apparent and total amylose content was also determined.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual de Ponta Grossa - UEPG, Av. Carlos Cavalcanti, 4748 - PR-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal Do Paraná - UFPR, PR-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Positivo, PR-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista - UNESP Instituto de Química de Araraquara, SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista - UNESP Instituto de Química de Araraquara, SP-
Formato: dc.format7-12-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationEcletica Quimica-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectEnthalpy-
Palavras-chave: dc.subjectGelatinization-
Palavras-chave: dc.subjectStarch-
Palavras-chave: dc.subjectThermal analysis-
Título: dc.titleThermoanalytical study and characterization of native starches of Paraná pine seeds (Araucaria angustiofolia, Bert O. Ktze) and European chestnut seeds (Castanea sativa, Mill)-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.